Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Penyelia Halal didenda bawa masuk sayap ayam diragui halal

  Oleh Yusrin Junaidi – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 13 NOV – Seorang Penyelia Halal berdaftar Restoran Zyar, Food Court Complex, Jerudong Park, Kampung Jerudong telah dikenakan hukuman denda oleh Mahkamah Majistret pada 8 November kerana membawa masuk sayap ayam mentah perap yang diragui kehalalannya ke dalam restoran.

  Rohmah, warganegara Indonesia, telah didapati bersalah kerana membawa masuk 6.2 kilogram sayap ayam mentah perap yang diragui kehalalannya ke dalam restoran yang bersijil Halal pada 12 Disember 2022.

  Penyelia Halal tersebut dijatuhkan hukuman denda $2,300 atau jika gagal membayar denda, dihukum penjara selama dua bulan, setelah mengaku bersalah atas pertuduhan di bawah Bab 37, Perintah Sijil Halal Dan Label Halal, 2005.

  Sehubungan dengan itu, Kementerian Hal Ehwal Ugama menegaskan dan mengingatkan kepada penyelia-penyelia halal yang berdaftar supaya akan sentiasa lebih peka dan hendaklah menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada mereka dengan sempurna serta memelihara kepercayaan orang ramai dalam memastikan makanan yang disediakan di tempat perniagaan hendaklah halal, suci dan bersih mengikut hukum syarak.

  Orang yang ramai yang ingin membuat aduan serta perkongsian maklumat mengenai sebarang pelanggaran undang-undang berkaitan halal bolehlah dibuat terus ke Jabatan Hal Ehwal Syariah melalui Bahagian Kawalan Makanan Halal (BKMH) dengan menghubungi talian hotline 7166222 atau mana-mana pejabat BKMH di setiap daerah.

  Jabatan Hal Ehwal Syariah melalui BKMH dari semasa ke semasa akan sentiasa meningkatkan rondaan dan operasi bagi memastikan undang-undang dan peraturan-peraturan di negara ini sentiasa dipatuhi.

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...