Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Penyelidik Australia rungkai misteri kabut otak disebabkan long-COVID

SYDNEY – Saintis-saintis Australia percaya mereka dalam laluan untuk menemukan penyebab kabut otak (brain fog) iaitu simptom biasa dialami oleh orang yang menderita long-COVID.

Para penyelidik dari Universiti La Trobe, Australia berkata kajian mereka mendedahkan persamaan antara kesan koronavirus dan peringkat awal penyakit neurodegenaratif seperti demensia.

Laporan mereka yang disiarkan dalam Nature Communications dan didedahkan hari ini itu, menyebutkan mengenai petunjuk pertama bahawa beberapa simptom long-COVID adalah disebabkan oleh kelompok cecair amiloid dalam otak serupa dengan yang ditemui dalam kalangan penderita penyakit Alzheimer dan Parkinson.

Kelompok cecair bertoksik itu mengandungi plak protein yang mengganggu sel saraf dalam otak.

Ahli kimia biofizikal, Dr Nick Reynolds dari Institut Sains Molekul La Trobe berkata kelompok protein itu mungkin berperanan atas beberapa simptom long-COVID yang paling melesukan.

Beberapa simptom long-COVID adalah disebabkan oleh kelompok cecair amiloid dalam otak serupa dengan yang ditemui dalam kalangan penderita penyakit Alzheimer dan Parkinson.

Long-COVID yang dianggarkan telah memberi kesan kepada lebih 100 juta orang sejak pandemik bermula, dikatakan boleh menyebabkan kehilangan memori, kekeliruan deria, sakit kepala teruk malah strok.

Bagaimanapun, para penyelidik memberi amaran bahawa implikasi bagi perubahan itu masih belum jelas dan tidak mengusulkan pesakit akan mempunyai kerosakan kekal mahupun perubahan teruk yang mungkin menjejaskan pemikiran, memori dan fungsi lain.

Reynolds berkata jika kajian selanjutnya mengesahkan kelompok itu menyumbang kepada kabut otak, maka ubat yang digunakan untuk menangani masalah Alzheimer dan Parkinson membuktikan ia berkesan.

“Mungkin ubat yang sedia ada digunakan untuk merawat kabut otak yang menjejaskan sebahagian orang yang mengalami long-COVID mungkin telah dijangkiti dengan SARS-CoV-2,” katanya.

Bercakap kepada Xinhua hari ini, Reynolds berkata ‘banyak penyelidikan telah dibuat’ ke atas gangguan itu lebih 30 tahun yang lalu yang mungkin dapat memberi pandangan berharga dalam menangani long-COVID. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -