Friday, October 7, 2022
23.1 C
Brunei

Penyelidik Jepun cipta benih padi penghasilan tinggi

-

TOKYO – Sekumpulan penyelidik Jepun telah menghasilkan benih padi dengan hasil yang lebih tinggi daripada varieti sedia ada, walaupun ditanam di tanah masin.

Para penyelidik dari Universiti Tohoku di Sendai dan Pertubuhan Penyelidikan Pertanian dan Makanan Kebangsaan (NARO) di Tsukuba, Prefektur Ibaraki mula menghasilkan tanaman padi tahan garam di Prefektur Miyagi, di mana tanah ladang telah rosak oleh air laut berikutan gempa bumi besar Jepun Timur dan tsunami di 2011.

Kerosakan tanah hampir musnah di wilayah itu, jadi para penyelidik kini mempertimbangkan untuk mempromosikan teknologi baharu mereka di kawasan luar negara yang mengalami kerosakan garam, seperti Asia Tenggara dan tempat lain.

Pada akhir Mei, pelajar dan petani tempatan menanam anak benih padi di sawah padi percubaan Universiti Tohoku di Osaki, Wilayah Miyagi.

Mereka menanam dua jenis padi Indica, yang ditanam secara meluas di Asia Tenggara dan Afrika iaitu benih standard dan benih tahan tanah masin yang dibangunkan oleh kumpulan itu. Bilangan anak benih yang sama telah ditanam.

Tadashi Sato (kanan) dari Universiti Tohoku menanam anak benih padi sebagai sebahagian daripada percubaan di Osaki, Wilayah Miyagi. – ANN/The Japan News

Hasil dan kualiti kedua-dua jenis itu kemudiannya diperiksa dan dibandingkan. Para penyelidik mendapati bahawa akar tanaman padi Indica yang ‘bertambah baik’ jika disimpan di atas tanah berbanding dengan menanam secara memanjang ke dalam tanah, seperti yang berlaku pada jenis standard.

Garam menjadikan tanah seperti tanah liat, yang mengurangkan tahap oksigen dan menyukarkan akar tumbuhan untuk menyerap air, seterusnya menjejaskan pertumbuhan.

Sekiranya akar tumbuh di atas tanah, padi kurang terdedah kepada keadaan tanah.

Memasukkan gen yang berasal daripada jenis beras Indonesia untuk menggalakkan akar tumbuh di atas tanah adalah kunci dalam membangunkan benih baharu. Dengan menggunakan gen ini dalam varieti padi yang berbeza melalui gabungan silang, ia mungkin untuk mengubah cara akar tumbuh.

“Saya tidak sabar untuk menuai pada musim luruh dan menyaksikan kuasa padi yang dihasilkan selepas gempa bumi,” kata Tadashi Sato, 73, seorang penyelidik Universiti Tohoku yang telah memainkan peranan penting dalam kajian itu.

Tsunami 2011 membanjiri 21,480 hektar tanah ladang pantai, terbentang dari wilayah Tohoku ke wilayah Kanto, merosakkan tanah dengan teruk akibat kandungan garam air.

Kawasan itu termasuk 10 peratus daripada tanah pertanian wilayah Miyagi.

Sato adalah seorang profesor madya di universiti itu pada masa itu dan dia teringat melihat ikan berenang di sawah di sepanjang pantai wilayah selepas gempa bumi. Dia kemudiannya dibanjiri dengan soalan berkaitan tanah ladang yang ditenggelami air, seperti bagaimana untuk mengurangkan kerosakan dan berapa lama masa yang diperlukan untuk berbuat demikian.

Apabila garam merosakkan sawah, lubang mesti digali untuk memperbaiki saliran. Lubang-lubang itu kemudiannya dibilas berulang kali dengan air bersih untuk menghilangkan garam. Langkah-langkah ini mengambil masa dua tahun untuk diselesaikan di wilayah itu.

Beberapa petani di kawasan terjejas memutuskan untuk menghentikan sama sekali bertani dan menggunakan tanah mereka untuk tujuan lain.

Hasil kajiannya, Sato tahu bahawa beberapa benih padi di Asia Tenggara dan lokasi lain mempunyai sistem akar yang berbeza daripada yang biasa ditemui di Jepun. Beliau berpendapat bahawa mengubah cara akar tumbuh boleh menjadikan benih padi kurang terdedah kepada kerosakan garam.

Selepas membincangkan idea itu dengan Yusaku Uga, 47, dari NARO, mereka berulang kali mengkaji benih Indonesia dengan jenis beras Jepun Sasanishiki untuk mengasingkan gen yang diingini yang menggalakkan akar tumbuh merentasi bukannya jauh ke dalam tanah.

Pada tahun 2014, mereka mencuba beras Sasanishiki baharu. Hasilnya, mereka mendapati anak benih dengan gen berkenaan 15 peratus lebih tinggi daripada anak benih yang tidak diubah apabila ditanam dalam tanah masin.

Menurut Kementerian Pertanian, Perhutanan dan Perikanan, 95 peratus daripada tanah ladang yang rosak akibat gempa bumi 2011 telah dipulihkan, kecuali kawasan yang ditukar menjadi tanah kediaman. Tanah ini sekali lagi boleh diusahakan, selain daripada ladang di pantai wilayah Fukushima di kawasan di mana penduduk tidak dibenarkan pulang.

Memandangkan tanah secara amnya telah pulih, kumpulan penyelidik kini mencari ke luar negara untuk memanfaatkan idea baharu mereka sepenuhnya.

Kerosakan garam sering berlaku di kawasan sawah padi di bahagian pantai Vietnam, Myanmar, Indonesia dan Bangladesh. Di Vietnam, sebagai contoh, aliran Sungai Mekong semasa musim kemarau menyebabkan air laut mengalir ke hulu dari muara sungai.

Akibatnya, 1.8 juta hektar tanah penanaman padi menghadapi kemungkinan kerosakan garam. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -