Penyelidikan bioteknologi kerjasama Kenya-China membuahkan hasil

NAIROBI – Mohamed Chungwa, seorang lepasan ijazah dalam bidang hortikultur di Kenya, sentiasa menurut kehendak dirinya dalam menganalisis susunan gen tanaman di makmal kerjasama antara Kenya-China.

Chungwa berharap dia dapat memanfaatkan sepenuhnya makmal itu untuk mencapai impiannya untuk membiakkan variasi baharu ubi garut, sumber penting kanji, yang boleh menghasilkan tamanan yang tinggi dengan ketahanan yang kuat terhadap perosak.

“Ini adalah makmal biologi molekul tanaman terbaik di timur Afrika. Saya sering menggunakan makmal ini. Saya mengoptimumkan penjanaan semula ubi garut menggunakan protoplas,” kata Chungwa kepada Xinhua.

Makmal usaha sama Kenya-China untuk Biologi Molekul Tanaman, yang berpangkalan di Institut Confucius Universiti Egerton, dibina secara bersama pada tahun 2016 oleh Universiti Pertanian Nanjing China dan Universiti Egerton Kenya. Pada tahun 2019, makmal itu menjadi kumpulan pertama Makmal Bersama Belt and Road yang diluluskan oleh Kementerian Sains dan Teknologi China.

Liu Gaoqiong (dua, kiri) mengarahkan pelajar di rumah hijau Universiti Egerton di Nakuru, Kenya. – Xinhua
Richard Mulwa melakukan kajian di Makmal Bersama Kenya-China untuk Biologi Molekul Tanaman di Institut Confucius Universiti Egerton. – Xinhua

Richard Mulwa, Timbalan Naib Canselor Universiti Egerton, dan pengarah makmal memberitahu Xinhua makmal itu bertujuan untuk meningkatkan hasil tanaman dan mengurangkan ketidakamanan makanan di benua itu. Dengan adanya makmal tersebut, pelajar bukan sahaja dari Kenya tetapi juga negara jiran datang ke Universiti Egerton untuk mengikuti pendidikan pertanian.

Gloria Joseph Lasu, seorang pelajar Sudan Selatan, percaya teknologi pertanian adalah sektor yang cerah untuk benua Afrika.

“Teknologi pertanian China sesuai untuk kebanyakan negara Afrika. Saya mahu membawa kembali teknologi pertanian rumah hijau ke negara saya untuk membantu petani,” kata Lasu.

Lasu kini sedang membuat kajian tentang kawalan dan penanaman perosak.

“Saya sering pergi ke makmal untuk melakukan penyelidikan. Saya harap negara saya mempunyai makmal bersama seperti ini,” kata Lasu.

Mulwa menyatakan China berminat untuk memperdalam kerjasama pertanian dengan Afrika melalui pemindahan kemahiran dan teknologi serta pembiayaan untuk membantu benua itu menangani masalah ketidakamanan makanan. Ia telah mula menguji teknologi pertanian untuk petani berskala kecil yang membentuk sebahagian besar pengeluar makanan di sub-Sahara Afrika.

Kerjasama pertanian antara Kenya dan China sebenarnya bermula lebih awal lagi. Pada tahun 1994, Universiti Pertanian Nanjing dan Universiti Egerton telah bersama-sama melaksanakan fasa ketiga Rancangan Kerjasama Pendidikan Tinggi Sino-Kenya dan menubuhkan Makmal Bioteknologi dan Pusat Kerjasama Teknologi Hortikultur Sino-Kenya di Universiti Egerton, universiti berorientasikan pertanian tertua di negara Afrika Timur.

Pada tahun 1997, Liu Gaoqiong, seorang profesor dari Universiti Pertanian Nanjing, datang ke Universiti Egerton sebagai profesor pelawat. Ia adalah kali pertama pakar China itu menjejakkan kaki ke benua Afrika. Kampus ini terletak kira-kira 140 km dari ibu kota Kenya, Nairobi, dan kira-kira 2,000 meter di atas paras laut.

Liu, kini berusia 50an, telah menumpukan untuk mengajar di Kenya sejak itu. Beliau mengajar pengurusan rumah hijau, penanaman tanaman, kawalan perosak dan penyakit.

“Saya menyaksikan penubuhan makmal bersama dan banyak projek lain. Saya merasa sangat gembira dan bangga menjadi sebahagian daripada persahabatan China-Afrika,” kata Liu. Pada masa ini, lebih 30 pelajar pasca siswazah dan kedoktoran menggunakan makmal untuk penyelidikan berkaitan pertanian.

“Profesor Liu sentiasa bertenaga dan kami menyayanginya,” kata Chungwa, yang telah menjadi mahir dalam menggunakan peranti makmal untuk penyelidikan hasil bimbingan Liu.

“Makmal bersama menawarkan setiap pelajar platform untuk melakukan penyelidikan dan bukannya bergantung semata-mata pada eksperimen lapangan,” tambah Chungwa.

Ekonomi Kenya sebahagian besarnya bergantung kepada sektor pertanian, yang menyumbang kira-kira 30 peratus kepada KDNK negara tersebut. Sektor pertanian menjana pekerjaan lebih 40 peratus daripada jumlah penduduk dan 70 peratus penduduk luar bandar. – Xinhua