Penyerang ditembak mati selepas tikam polis

BAITULMAQDIS, 22 APRIL – Seorang lelaki Palestin ditembak mati selepas melanggar seorang pegawai polis Israel dengan van di tempat pemeriksaan Tebing Barat dan kemudian menikamnya dengan gunting, kata polis.

Sebutir bom buatan sendiri ditemui di tempat kejadian yang mana penyerang berniat untuk melontarnya kepada pegawai, menurut polis.

Perdana Menteri Israel Benjamin Nentayahu mengucapkan ‘semoga cepat sembuh’ kepada polis berkenan – yang dibawa ke hospital dan berada dalam keadaan stabil.

Video yang disiarkan menunjukkan van merempuh pegawai dan pemandu keluar dan mengejar pegawai dengan objek tajam di tangannya.

Anggota lain yang berada di tempat kejadian melepaskan tembakan pada lelaki itu, yang pada mulanya terus melarikan diri. Kementerian kesihatan Palestin mengesahkan lelaki yang terbunuh adalah seorang penduduk Palestin, bernama Ibrahim Halaseh, 25 tahun.

Serangan berlaku di penempatan penduduk Yahudi, Maale Adumim di Tebing Barat dan kejiranan Palestin di Abu Dis, di pinggir timur Baitulmaqdis. – AFP

Pakar forensik Israel memeriksa mayat seorang lelaki Palestin yang melakukan serangan ke atas polis Israel dan ditembak mati seterusnya di tempat pemeriksaan di Tebing Barat kelmarin. – AFP