Penyertaan Djokovic di terbuka AS dibatalkan

NEW YORK, 7 SEPT – Penyertaan Novak Djokovic telah dibatalkan secara dramatik dari Terbuka AS kelmarin selepas tanpa sengaja memukul bola sehingga terkena penjaga garisan wanita selepas merasa kecewa dalam perlawanan 16 terakhirnya, memberi kejutan kepada kejohanan.

Pemain nombor satu dunia itu membuat permohonan maaf kerana memukul bola selepas kecewa kehilangan servisnya dan ketinggalan 6-5 dalam set pertama kepada pemain pilihan ke-20 dari Sepanyol, Carreno Busta di Stadium Arthur Ashe.

Djokovic dilihat berpaling dan melihat ke arah lain semasa dia mengeluarkan bola dari poketnya dan memukul bola tersebut ke arah penjaga garisan, pukulan yang mengenai bahagian tekak.

Penjaga garisan kemudiannya menangis dan sukar untuk bernafas ketika dia rebah ke lantai.

Djokovic bergegas ke arah penjaga garisan untuk memeriksa keadaannya, meletakkan tangannya di belakang ketika dia sukar bernafas. Selepas beberapa minit, penjaga garisan bangkit dan meninggalkan gelanggang dengan keadaan bingung.

Penyertaan Novak Djokovic telah dibatalkan dari Terbuka AS selepas tanpa sengaja memukul bola kemudian terkena penjaga garisan wanita.- AP

Selepas 10 minit perbincangan dilakukan antara Djokovic dan pengadil kejohanan, Soeren Friemel, di mana pemain nombor satu dunia itu membuat rayuan.

Pengadil kemudian mengumumkan Carreno Busta sebagai pemenang secara ditentukan.

Djokovic berjabat tangan dengan lawannya sebelum meninggalkan gelanggang tanpa dilihat berjabat tangan dengan pengadil.

Djokovic kemudian terus menuju ke keretanya dan meninggalkan Flushing Meadows di New York tanpa bercakap kepada wartawan.

Djokovic, 33, kemudian memuat naik permohonan maaf melalui Instagram dengan menyatakan dia ‘minta maaf’.

“Seluruh situasi telah membuatkan saya merasa sedih dan kosong,” tulisnya, dan menambah bahawa ‘nasib baik’ wanita tersebut dalam keadaan baik. – AFP