Monday, March 4, 2024
29.9 C
Brunei

  -

  Penyokong Khan dan parti Pakistan lain sekat lebuh raya, bantah keputusan pilihan raya

  QUETTA, 12 FEB – Beribu-ribu penyokong bekas Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan yang dipenjarakan dan ahli parti politik lain menyekat lebuh raya utama dan memulakan mogok sepanjang hari di barat daya yang tidak menentu hari ini untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya minggu lalu.

  Undian Khamis untuk memilih parlimen baharu dibayangi oleh dakwaan penipuan undi, penutupan telefon bimbit yang belum pernah berlaku sebelum ini, dan pengecualian Khan dan parti Tehreek-e-Insaf Pakistan, atau PTI, daripada undian.

  Ketika pemenang pilihan raya sedang meraikan kemenangan, PTI dan parti lain enggan menerima kekalahan mereka di berpuluh-puluh kawasan. Berpuluh-puluh penyokong Khan telah ditahan sebentar di bandar timur Lahore pada hujung minggu sambil membantah dakwaan penipuan undi.

  Jan Achakzai, jurucakap kerajaan di wilayah barat daya Baluchistan, menggesa penunjuk perasaan untuk ‘menunjukkan rahmat’ dengan menerima kekalahan dan menjauhi lebuh raya.

  Khan tidak boleh bertanding dalam pilihan raya kerana sabitan jenayah terhadapnya yang dikatakannya bermotifkan politik.

  Namun, calon yang disokong oleh Khan memenangi lebih banyak kerusi berbanding parti politik yang menggulingkannya daripada kuasa hampir dua tahun lalu, menurut pengiraan akhir yang diterbitkan kelmarin.

  Walau bagaimanapun, tiada parti yang memenangi majoriti, jadi parti-parti itu perlu mengadakan perbincangan untuk membentuk kerajaan campuran. Parlimen baharu memilih perdana menteri negara yang akan datang.

  Calon yang sejajar dengan Khan memperoleh 101 daripada 266 kerusi dalam Dewan Negara, atau dewan rendah parlimen.

  Parti Liga Muslim Pakistan-N yang diketuai oleh perdana menteri tiga kali dan bekas penjenayah Nawaz Sharif memperoleh 75. Sharif kini sedang berbincang dengan sekutu untuk membentuk kerajaan campuran.

  Parti Rakyat Pakistan (PPP) yang diketuai oleh Bilawal Bhutto-Zardari, menduduki tempat ketiga dengan 54 kerusi. Satu keputusan telah ditahan dan satu lagi undian ditangguhkan kerana kematian calon. Kempen untuk menendang Khan daripada jawatan pada 2022 diketuai oleh PML-N dan PPP.

  Tentera Pakistan sentiasa menganggap dirinya sebagai pengadil muktamad untuk menjadi perdana menteri, dan Sharif telah ditandakan sebagai calon pilihan pertubuhan keselamatan yang berkuasa kerana kepulangannya yang lancar ke negara itu Oktober lalu.

  Sharif menghabiskan empat tahun dalam buangan untuk mengelak daripada menjalani hukuman penjara tetapi sabitannya telah dibatalkan dalam beberapa minggu selepas ketibaannya di Pakistan. – AP

  Penyokong parti bekas Perdana Menteri Pakistan Imran Khan ‘Pakistan Tehreek-e-Insaf’ melaungkan slogan semasa protes terhadap dakwaan penipuan undi di beberapa kawasan dalam pilihan raya parlimen, di Karachi, Pakistan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Kerajaan Korea Selatan mula ambil tindakan, doktor pelatih mogok

  SEOUL, 4 MAC - Menteri Kesihatan Korea Selatan Cho Kyoo-hong pada Isnin berkata pihak berkuasa akan mengambil tindakan ke atas doktor pelatih yang melakukan...