Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Penyokong Marcos, Duterte adakan perhimpunan

  MANILA, 28 JAN – Para penyokong Presiden Filipina, Ferdinand Marcos dan pendahulunya, Rodrigo Duterte berkumpul untuk perhimpunan saingan hari ini, ketika pergolakan mengenai perlembagaan negara itu menunjukkan perpecahan yang semakin mendalam antara kedua-dua puak berpengaruh itu.

  Dalam hampir dua tahun sejak Marcos menang dengan sokongan calon naib presidennya, Sara Duterte – anak perempuan bekas presiden itu – yang mereka sebut ‘Pasukan Perpaduan’ telah retak.

  Ketika ribuan orang berkumpul di sebuah taman tepi laut di ibu negara Manila beberapa jam sebelum perhimpunan awal petang yang diketuai oleh presiden, anak bongsu pendahulunya, Sebastian Duterte secara terbuka menggesa Marcos berundur.

  “Jika awda tidak menunjukkan cinta dan aspirasi untuk negara, lebih baik letak jawatan,” Datuk Bandar bandar Duterte, bercakap dalam bahasa Cebuano di bailiwick selatan keluarga Davao, memberitahu penyokong, menyalahkan Marcos atas masalah dadah dan pemberontakan komunis di rantau itu.

  Hubungan antara keluarga itu semakin merosot apabila mereka berusaha untuk menguatkan pangkalan sokongan masing-masing dan mendapatkan jawatan penting menjelang pilihan raya pertengahan penggal tahun depan dan perlumbaan presiden 2028, di mana Sara Duterte dijangka akan bertanding.

  Dalam pertelingkahan terkini, Marcos telah menyokong kempen untuk perlembagaan 1987, yang diperkenalkan selepas bapa diktator dan yang senama digulingkan daripada kuasa, untuk ditukar bagi membolehkan lebih banyak pelaburan asing – sesuatu yang ditentang oleh kedua-dua Duterte secara terbuka.

  Pengkritik memberi amaran bahawa usaha itu boleh membuka jalan kepada Marcos untuk mendapatkan penggal enam tahun lagi, yang kini dilarang.

  Hal itu berpotensi menyebabkan dia bertembung dengan Sara Duterte. – AFP

  Penyokong Marcos Jr menghadiri perhimpunan untuk pergerakan Filipina Baharu di Quirino Grandstand di Manila pada 28 Januari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...