Peperangan halang nelayan Palestin pergi ke laut

GAZA – Nelayan Palestin dari Semenanjung Gaza yang disekat mengeluh kerana dihalang akses ke laut di tengah ketegangan ketenteraan antara tentera Israel dan gerakan Islam, Hamas, penguasa Gaza.

Semua nelayan memberitahu media bahawa mereka ‘terkejut’ dengan keputusan Israel untuk mencegah mereka memancing, dengan mengatakan bahawa mereka belum ‘diberitahu tentang penutupan sepenuhnya.’

“Kami menjadi tebusan terhadap situasi politik di kawasan pantai,” kata Hussain Abu Ryala, seorang nelayan tempatan, sambil menarik jaringnya dari kapal.

“Baik Israel maupun pihak berkuasa tempatan tidak peduli dengan nelayan dan keluarga mereka,” tambah nelayan berusia 19 tahun itu.

Israel Ahad lalu mengumumkan penutupan kawasan penangkapan ikan di pesisir Gaza hingga pemberitahuan lebih lanjut, langkah yang pasti akan menjejaskan nelayan tempatan kerana memancing hanyalah satu-satunya sumber mata pencarian mereka.

Kapal-kapal nelayan kelihatan di pelabuhan di kota Gaza. – Xinhua

Mohammed Baker, seorang nelayan lain dari Gaza, mengatakan dia bimbang dengan keadaannya, terutama jika ketegangan ketenteraan berlanjutan lebih lama.

Sebagai satu-satunya pencari nafkah untuk keluarganya, lelaki berusia 42 tahun itu memberitahu media bahawa anak-anaknya “akan menderita kelaparan jika tidak ada yang memberikan bantuan.”

Bapa kepada enam orang anak itu menyatakan harapannya untuk melihat berakhirnya ketegangan ketenteraan secepat mungkin untuk “memulihkan kehidupan normal mereka tanpa sebarang kebimbangan.”

Kamil Abu Rukun, koordinator kegiatan Israel di Tebing Barat dan Gaza, mengatakan keputusan Israel muncul “sebagai tindak balas terhadap tindakan ganas yang dilakukan oleh Hamas seperti pelancaran belon pembakaran dari Gaza ke kota-kota Israel.”

Mengikut gencatan senjata yang dipersetujui oleh Hamas dan Israel yang menyaksikan Mesir menjadi perantaranya, para nelayan diizinkan beroperasi dalam jarak 15 batu nautika, sebelum Israel menurunkan jumlahnya menjadi lapan dan kemudian menutup zon penangkapan ikan sepenuhnya.

Nizar Ayyash, ketua Persatuan Nelayan Palestin di Gaza, mengatakan kepada media bahawa angkatan laut Israel mengejar nelayan Palestin dari jarak lapan batu (12.8 km) “tanpa memberitahu mereka bahawa memancing dilarang.”

Tentera Israel mengatakan pada hari Ahad lalu bahawa jet perang dan pesawatnya menyerang lokasi Hamas di Semenanjung Gaza setelah roket dan bom api dilancarkan ke Israel.

Keganasan itu terjadi di tengah ketegangan selama berminggu-minggu, yang menurut para pengulas Palestin dan Israel dipacu oleh penolakan Israel untuk membenarkan pemindahan wang Qatar ke Palestin yang dikepung.

Israel dan Hamas telah bertempur tiga kali dengan kadang-kadang berlaku kekerasan di antara mereka. Selama beberapa bulan terakhir, kedua-dua pihak melakukan gencatan senjata tidak rasmi. – Xinhua