Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Perakam data penerbangan tiada menunjukkan tanda kegagalan mekanikal

  TOKYO, 22 APRIL – Analisis awal perakam data penerbangan yang ditemui daripada nahas dua helikopter tentera laut Jepun tidak menunjukkan sebarang masalah mekanikal, kata menteri pertahanan Jepun pada hari ini, menunjukkan kemungkinan kesilapan manusia. Seorang daripada lapan anak kapal maut dan pencarian diteruskan untuk tujuh yang lain.

  Menteri Pertahanan Jepun, Minoru Kihara berkata analisis awal data daripada dua perakam data penerbangan pada setiap helikopter menunjukkan tiada kelainan semasa penerbangan mereka dan kemungkinan besar kegagalan mekanikal bukan punca nahas.

  Dua helikopter peninjau SH-60K dari Pasukan Pertahanan Diri Maritim terputus hubungan lewat Sabtu semasa latihan anti-kapal selam waktu malam berhampiran pulau Torishima, kira-kira 600 kilometer (370 batu) di selatan Tokyo, kata pegawai.

  Seorang anak kapal yang ditemui awal kelmarin dari air kemudiannya disahkan meninggal dunia. Pencarian diteruskan hari ini untuk tujuh yang masih hilang, bersama dengan badan pesawat. Dasar laut di tapak nahas di timur Torishima adalah kira-kira 5.5 kilometer (3.4 batu) dalam dan pemulihan dianggap sebagai satu cabaran.

  Pegawai percaya kedua-dua helikopter itu mungkin datang terlalu dekat dan berlanggar, kata Kihara.

  Perakam data penerbangan dari kedua-dua pesawat itu ditemui berdekatan, bersama-sama dengan bilah dari setiap helikopter, sejumlah topi keledar dan serpihan dipercayai dari kedua-dua pesawat – tanda-tanda kedua-dua SH-60K terhempas hampir di tempat yang sama, kata pegawai.

  Helikopter itu berenjin berkembar, pelbagai misi yang dibangunkan oleh Sikorsky dan dikenali sebagai Seahawks telah diubah suai dan dihasilkan di Jepun oleh Mitsubishi Heavy Industries. Jepun mempunyai kira-kira 70 Seahawks yang diubah suai.

  Nahas itu berlaku ketika Jepun, di bawah strategi keselamatan 2022, mempercepatkan pembinaan ketenteraannya dan mengukuhkan pertahanannya di pulau barat daya Jepun di Pasifik dan Laut China Timur untuk mengatasi ancaman daripada tentera China yang semakin tegas.

  Jepun dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menjalankan latihan tentera lautnya sendiri yang meluas serta latihan bersama dengan Amerika Syarikat dan rakan kongsi lain. – AP

  Komponen yang diambil semula yang dipercayai sebahagian daripada helikopter yang terhempas, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...