Perancis bawa pulang kanak-kanak dari Syria

PARIS, 22 JUN – Kerajaan hari ini berkata mereka akan membawa pulang 10 orang kanak-kanak pejuang jihad Perancis keluar dari kem pelarian di Syria, dalam proses pemulangan secara berperingkat terbaharu sejak kumpulan Islamic State (IS) digulingkan dari pangkalan Syria pada bulan Mac 2019.

“Perancis telah melaksanakan pemulangan 10 orang kanak-kanak Perancis di bawah umur, anak yatim atau kes kemanusiaan, yang berada di kem di Timur Laut Syria,” kata Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan.

“Kanak-kanak tersebut akan diserahkan kepada pihak berkuasa kehakiman Perancis, menerima rawatan perubatan dan telah dibawa oleh perkhidmatan sosial,” katanya.

Kementerian tidak memberikan sebarang butiran mengenai ibu bapa kanak-kanak tersebut.

Perancis kini telah membawa pulang sejumlah 28 orang kanak-kanak dari negara yang teruk dilanda peperangan, Syria, di mana beratus-ratus penduduknya pergi berperang bersama pemberontak IS ketika mereka berusaha untuk menubuhkan apa yang disebut sebagai ‘khalifah’.

Kumpulan hak asasi telah mendesak kerajaan untuk segera membawa pulang sekurang-kurangnya kanak-kanak yang dibawa oleh ibu bapa mereka ke zon konflik atau dilahirkan di sana semasa bertahun-tahun berperang.

Tetapi kira-kira 300 orang kanak-kanak Perancis yang ditahan di kem yang dikendalikan oleh Kurdi di Syria adalah bersama ibu bapa mereka, dan Perancis telah menegaskan bahawa warga Perancis mesti menghadapi keadilan setempat.

Para pengkritik berkata pendirian mereka telah mendedahkan keluarga pejuang Perancis kepada perilaku tidak berperikemanusiaan dan trauma psikologi. – AFP