Perancis hantar bantuan ke Lubnan

PARIS, 5 OGOS – Perancis akan menghantar dua pesawat tentera ke Lubnan hari ini bersama pakar mencari dan menyelamat, 15 tan peralatan kebersihan dan klinik bergerak yang lengkap untuk merawat 500 orang yang cedera dalam letupan besar semalam di pelabuhan Beirut, kata presiden.

Pesawat akan berangkat dari lapangan terbang Charles de Gaulle di luar Paris sekitar tengah hari (1000 GMT) dijangka tiba di Beirut lewat petang bersama 55 anggota keselamatan awam, katanya.

“Anggota kecemasan juga akan dihantar ke Beirut sebentar lagi untuk membantu hospital di ibu negara Lubnan,” kata presiden.

Presiden Emmanuel Macron bercakap dengan rakan sejawatnya dari Lubnan, Michel Aoun, untuk menyatakan sokongan Perancis kepada rakyat Lubnan dan menjanjikan mengirimkan bantuan dari Perancis.

Seramai 55 anggota penyelamat yang dikerahkan adalah pakar dalam mencari dan menyelamatkan pasca bencana, kata Elysee, sambil menambah Perancis berusaha untuk mengenal pasti keperluan tambahan di tempat kejadian di Beirut. Letupan dahsyat di pelabuhan Beirut menghancurkan seluruh kawasan kejiranan, membunuh lebih 100 orang dan mencederakan ribuan orang.

Letupan nampaknya disebabkan oleh api yang menyalakan dari 2,750 tan ammonium nitrat yang tidak selamat di gudang. – AFP

Seorang lelaki yang cedera diselamatkan dari kapal berikutan letupan di pelabuhan Beirut, ibu kota Lubnan, semalam. Penyelamat mencari mangsa yang selamat di Beirut setelah letupan dahsyat di pelabuhan menghancurkan seluruh kawasan kejiranan. – AFP