Perancis, Jerman laksana langkah drastik

PARIS, 29 OKT – Perancis kini bersedia memulakan perintah berkurung selama sebulan, manakala Jerman akan mengenakan langkah pencegahan drastik ketika pemimpin Eropah bertemu hari ini bagi membincangkan peningkatan mendadak jangkitan COVID-19 di benua terbabit.

Pandemik itu turut mencatat kenaikan jangkitan mendadak di seluruh dunia dengan ratusan ribu jangkitan sehingga merekodkan jangkitan global melebihi 44 juta, dan hampir 1.2 juta kematian.

Presiden Perancis, Emmanuel Macron bimbang dengan peningkatan jangkitan di Eropah, memaksa kerajaan menimbangkan untuk mengeluarkan perintah berkurung di rumah kepada rakyat.

Melalui ucapan yang disiarkan televisyen negara itu, Macron menekankan bahawa perintah berkurung kali ini adalah lebih teruk daripada yang pertama dilaksanakan di negara itu.

“Kita semua di Eropah dikejutkan dengan penyebaran virus ini.

“Bar dan restoran akan ditutup sehingga sekurang-kurangnya awal Disember, perjalanan antara wilayah akan dihadkan, dan warganegara memerlukan kebenaran bertulis untuk meninggalkan kediaman mereka,” katanya.

Bagaimanapun rumah penjagaan, sekolah, kilang dan tapak pembangunan akan tetap dibuka.

Di Jerman, Canselor Angela Merkel mengarahkan penutupan peringkat baharu mulai Isnin ini sehingga akhir bulan, walaupun negara itu tidak menguatkuasakan perintah berkurung di rumah.

Bar, kafe dan restoran diarahkan ditutup, begitu juga dengan teater, opera dan pawagam manakala operasi hotel dihadkan dan liga bolasepak Bundesliga dijalankan secara tertutup. – AFP

Penduduk berjalan di jambatan Alexandre III di Paris. Satu perintah berkurung bertujuan mengawal penularan koronavirus telah dikenakan di kebanyakan kawasan Perancis. – AP