Perancis sedia beri bantuan perangi IS

BAGHDAD, 27 OGOS – Menteri Pertahanan Perancis, Florence Parly mengadakan rundingan di Baghdad hari ini, dengan berjanji akan terus menyokong pejuang Iraq menentang sisa-sisa kumpulan IS.

Parly adalah menteri Perancis kedua yang mengunjungi ibu kota Iraq musim panas ini selepas Menteri Luar Negeri, Jean-Yves Le Drian pada bulan lalu.

Dia mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatnya Jumaa Inad dan Presiden Barham Saleh, dan akan bertemu dengan Perdana Menteri Mustafa al-Kadhemi sebelum melakukan perjalanan ke wilayah Kurdish di utara Iraq.

Semasa sidang media dengan Inad, dia mengatakan Perancis berharap dapat melanjutkan latihan bersenjatanya dengan pasukan keselamatan Iraq secepat mungkin.

Sokongan ditangguhkan awal tahun ini berikutan wabak COVID-19.

Parly mengatakan dia dan Inad juga membincangkan peningkatan kaedah pengawasan Iraq, melalui darat dan di wilayah udaranya, untuk menekan IS yang masih beroperasi di daerah gurun.

“Kami yakin bahawa memerangi IS belum berakhir,” katanya.

Kementerian Pertahanan Perancis mengatakan ingin memastikan operasi terhadap IS di Iraq tidak terganggu dengan ketegangan antara AS dan Iran. – AFP