Perancis tunda promosi ‘Black Friday’

PARIS, 22 NOV – Kerajaan Perancis berkata rantaian pasar raya dan platform e-dagang seperti Amazon bersetuju untuk menangguhkan promosi diskaun ‘Black Friday’, dalam respons terhadap kebimbangan bahawa kedai yang ditutup akibat sekatan koronavirus negara sedang mengalami kemelesetan dan mungkin terkesan lebih teruk sekiranya mereka gagal mengadakan kempen perbelanjaan pengguna.

Di bawah perjanjian yang dibroker oleh menteri ekonomi, Bruno Le Maire, ‘Black Friday’ di Perancis kini akan ditunda selama seminggu kepada 4 Disember, dengan andaian perniagaan yang ditutup akibat sekatan akan dibenarkan dibuka semula pada tarikh itu.

Kementerian berkata sokongan terhadap penangguhan dicapai sebulat suara di kalangan wakil perdagangan, e-dagang dan pasar raya yang mengambil bahagian dalam rundingan dua hari itu. Ia berkata ‘semangat tanggungjawab dan perpaduan’ menguasai keputusan yang diambil.

Dengan sekatan mulai mengawal penularan virus terbaharu di Perancis, kerajaan menghadapi tekanan untuk membenarkan perniagaan yang ditutup sebagai ‘tidak penting’ supaya dibuka semula. Namun ia juga sedar tentang risiko jangkitan akan meningkat lagi jika sekatan dibatalkan terlalu awal. Pendekatan ‘Black Friday’’, pada awalnya dijadual pada 27 November di Perancis, telah memburukkan dilema yang dihadapi. – AP

Gambar fail menunjukkan seorang pelanggan berjalan di lorong sebuah kedai di pusat membeli-belah Carrefour sehari sebelum acara Black Friday, di Cesson, barat Perancis. Kerajaan telah menunda promosi diskaun ‘Black Friday’ sehingga 4 Disember. – AP