Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Perancis umum peraturan baharu tangani ‘shrinkflation’

  PARIS, 21 APRIL – Kerajaan Perancis mengumumkan peraturan baharu pada Jumaat yang memerlukan kedai memberitahu pelanggan apabila produk menjadi lebih kecil tetapi harganya kekal sama atau meningkat, satu amalan yang dikenali sebagai ‘shrinkflation’.

  Menteri Kewangan, Bruno Le Maire mengumumkan langkah tersebut bagi menangani kaedah biasa tetapi sering dikritik ini, yang telah menjadi bualan masyarakat antarabangsa. Beliau berkata, mulai 1 Julai, kes-kes seperti itu perlu dimaklumkan dengan jelas kepada pembeli.

  Le Maire menggelar ‘shrinkflation’ sebagai ‘penipuan’ dan menekankan kepentingan ketelusan. “Pengguna mesti memahami evolusi harga sebenar produk apabila saiznya berubah,” katanya dalam satu kenyataan.

  Peruncit di pasar raya sederhana hingga besar perlu memaparkan maklumat khusus tentang harga setiap unit dan sebarang perubahan kuantiti di sebelah setiap produk yang terjejas. Ia mesti kelihatan sebagai tanda di rak kedai selama dua bulan selepas sebarang perubahan pada produk. Keperluan ini melibatkan pelbagai jenis barangan, termasuk makanan dan barangan isi rumah. Kementerian Kewangan Perancis berkata terdapat pengecualian untuk barangan makanan yang tidak dibungkus dan barangan pukal.

  Kerajaan Perancis mengetengahkan aspek perlindungan pengguna dalam peraturan baharu itu. Pengguna yang menyedari percanggahan harga kini digalakkan untuk melaporkannya melalui laman web atau aplikasi SignalConso Perancis. – AP

  Orang ramai membeli-belah di pasar terbuka di Fontainebleau, selatan Paris, Perancis, pada 2 Februari lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...