Perang Colombia tinggalkan trauma

BOGOTA, 2 Jan – Pemberontak Colombia mungkin bersedia untuk meletakkan senjata mereka, tetapi negara itu menghadapi cabaran mendalam dalam pemulihan: iaitu merawat sakit mental daripada trauma peperangan setengah abad.

Seramai 260,000 orang terbunuh dan 60,000 hilang dalam konflik awam adalah dalam statistik rasmi tetapi tidak mengira berjuta yang masih menderita psikologi.

Maria nama samaran di mana wanita itu bersetuju untuk digunakan bagi cerita ini sebelum ini merupakan seorang budak perempuan apabila pertempuran di antara kerajaan dan pemberontak FARC yang berhaluan kiri menyerang perkampungan berhampiran ladang keluarganya.

Sekarang berusia 49 tahun, dia bercakap dalam nada ketakutan mengenai kejadian ngeri yang dilaluinya dan ketakutan itu masih menyelubunginya sehingga ke hari ini.

“Saya masih dalam keadaan kebimbangan,” dia memberitahu AFP di pangsapurinya, di belakang laman di pinggir bandar Bogota.

Ayahnya terselamat dari serangan yang dilakukan oleh Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC), yang menyasarkannya kerana enggan untuk menyertai pasukan mereka.

“Saya berusia enam tahun. Saya selalu berada dalam ketakutan,” kata Maria. “Kami terpaksa menghabiskan setiap malam di kampung itu kerana gerila biasa akan berada di ladang itu untuk membunuh orang ramai.”

Kerajaan Colombia pada bulan lalu menekankan melalui perjanjian damai Kongres yang bermakna untuk menamatkan konflik selama 52 tahun itu, langkah kontroversi sejak membuat konsesi kepada ahli FARC yang dipersalahkan bagi kekejaman tersebut.

Pemberontak berjanji akan melucutkan senjata dan membuat ganti rugi kepada semua mangsa. Tetapi persetujuan itu mengandungi beberapa maklumat mengenai bagaimana merawat mereka yang berada dalam keadaan trauma akibat peperangan.

Teks 300 muka surat itu melibatkan beberapa kenyataan yang meminta bagi “langkah pemulihan emosi” bagi membantu “memulihkan penderitaan mangsa.”

Di bawah perjanjian itu kerajaan berusaha untuk “meningkatkan penjagaan sosial psikologi,” tanpa menunjukkan berapa jumlah mungkin dibelanjakan untuk tujuan tersebut.

Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah telah memberi amaran bahawa trauma yang belum selesai boleh mencetuskan keganasan baru.

“Mangsa menanggung kesan keganasan di minda mereka,” ia memberi amaran dalam laporan pada Oktober lalu.

Selepas ketakutan zaman kanak-kanak, Maria melarikan diri daripada suami ganas. Dia tidak memiliki wang dan terpaksa menjaga anak lelakinya yang sakit.

Dia akhirnya bertugas bagi Unit Pertahanan Diri Colombia (AUC), separa tentera yang berhaluan kanan bersenjata dibiayai oleh pemilik tanah mewah untuk menentang gerila berhaluan kiri.

“Saya menyediakan sarapan dan mencuci pakaian mereka,” katanya, sambil membersihkan kukunya di atas meja. “Saya tidak pernah bertanya dari mana asal mereka dan apa yang dilakukan mereka.”

Walaupun dia berkata dia tidak pernah menggunakan senjata, Maria disenaraikan sebagai ahli AUC apabila kerajaan mengarahkan pembubaran mereka pada 2006.

Walaupun dia tinggal empat jam perjalanan jauh dari rantau kediamannya menerusi jalan raya, dia masih merasa takut musuh separa tentera berhaluan kiri mungkin satu hari mengejarnya.

“Terdapat banyak khabar angin bahawa semua orang yang bertugas bersama mereka akan dibunuh,” katanya. “Ia menjadikan saya takut.”

Peperangan bermula pada 1964 apabila FARC melancarkan pemberontakan untuk berjuang bagi hak tanah milik petani.

Ia menarik beberapa kumpulan yang membahagi-bahagikan negara itu di antara zon kerajaan dan yang ditawan pemberontak dan bertempur sesama sendiri sehingga mati, pembunuhan dan penculikan.

“Menggariskan kedudukan di antara siapa mangsa dan siapa penindas adalah terlalu sukar,” kata Joshua Mitrotti, ketua Agensi Integrasi Semula Colombia.

Agensi tersebut membantu menyelesaikan bekas pejuang kembali ke kehidupan awam, bekerjasama di samping sektor kesihatan awam bagi memberikan mereka dengan kaunseling psikologi. Kebanyakan mereka menyaksikan pembunuhan, atau dirogol atau diculik. Sebahagiannya direkrut untuk berjuang ketika kecil.

“Dari 49,000 orang yang kami tangani setakat ini, 90 peratus mempunyai masalah (kesihatan mental),” dia memberitahu AFP. “Sekitar 30 peratus darinya mengalami ketidakseimbangan tekanan trauma.”

Satu pertiga dari mereka mengalami ketagihan alcohol atau dadah dan sekitar satu suku mengalami ketakutan.

Pakar kesihatan awam Colombia, Mary Lus Dussan berkata negara itu perlu meningkatkan tahap “rawatan psikologi yang berkesan dan sosial” bagi orang ramai seperti itu.

“Ia masih boleh dilakukan,” katanya. “Anda perlu memulakan dengan membangunkan semula orang yang terjejas akibat peperangan.” – AFP