‘Perang menentang COVID-19 belum tamat’

PUTRAJAYA, 13 MEI – “Peperangan masih berjalan dan warga Kementerian Kesihatan (KKM) merupakan pertahanan terakhir bagi memutuskan rantaian COVID-19. Semoga terus berikhtiar dan cuba sedaya upaya bagi membebaskan negara daripada pandemik ini”.

Itu antara pesanan yang dititipkan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah kepada warga kerja KKM ketika mengadakan sesi tinjauan di Hospital Putrajaya pada hari pertama Aidilfitri, di sini.

Ia merupakan rutin lazim Dr Noor Hisham pada setiap Hari Raya Aidilfitri bagi menyantuni warga KKM sebagai tanda sokongan kepada barisan petugas hadapan kesihatan.

“Petugas kesihatan telah ‘berperang’ untuk tempoh yang amat panjang, iaitu hampir 16 bulan. Kebanyakan kita telah pun lesu dan juga (letih) dari segi mental dan fizikal, tapi kalau kita tidak membantu untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19, maka ramai komuniti akan dijangkiti virus itu,” katanya kepada media selepas sesi tinjauan terbabit.

KKM juga, kata beliau, telah bersiapsiaga dengan penyediaan peralatan dan fasiliti kesihatan bagi menghadapi pandemik COVID-19 ditambah lagi jenis varian baharu virus yang dikenal pasti dalam negara. Dr Noor Hisham mengulangi peringatan mesranya iaitu supaya rakyat sentiasa duduk rumah sekiranya tiada urusan penting dan juga mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). – Bernama

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah (kanan) beramah mesra bersama petugas hospital ketika melawat Hospital Putrajaya sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri kelmarin. – Bernama