Saturday, June 10, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  Perang Rusia-Ukraine bayangi kemeriahan ramadan

  BEIRUT – Negara-negara majoriti penduduk Islam, termasuk Arab Saudi, Mesir, Syria dan Emiriah Arab Bersatu, mengisytiharkan bulan suci Ramadan bermula pada matahari terbit Sabtu lalu.

  Tetapi peperangan yang berlaku di Ukraine, telah menyebabkan harga tenaga dan makanan melonjak di seluruh dunia Arab, membayangi bulan Ramadan tahun ini, ketika perhimpunan besar-besaran keluarga untuk makan dan meraikannya adalah satu tradisi.

  Ramai yang mengharapkan Ramadan yang lebih ceria, selepas pandemik koronavirus menghalang 2 bilion umat Islam dunia daripada Ramadan sejak dua tahun lalu. Sebaliknya, ramai yang mendapati sehingga barangan paling asas terlalu mahal untuk dibeli tahun ini.

  Kenyataan Saudi berdasarkan metodologi merukyah anak bulan Ramadan disiarkan di TV Saudi yang dikendalikan kerajaan. Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, putera mahkota Abu Dhabi dan pemimpin de facto Emiriah Arab Bersatu, mengucapkan tahniah kepada umat Islam atas ketibaan Ramadan.

  “Kami berdoa agar Tuhan terus melimpahkan rahmatnya kepada negara dan rakyat tercinta kami di mana-mana,” tulisnya di Twitter.

  Kelihatan pelanggan membeli manisan untuk bulan Ramadan di pasar tradisional al-Zawya di Kota Gaza. – AP
  Seorang wanita Lubnan membeli-belah untuk hiasan menyambut bulan suci Ramadan di bandar pelabuhan selatan Sidon, Lubnan. – AP
  Sukarelawan Palestin membersihkan perkarangan Masjid Al-Aqsa di Kota Lama Baitulmaqdis. – AP
  Seorang wanita duduk berhampiran kubur saudara mara di tanah perkuburan yang dikhaskan untuk mereka yang meninggal dunia akibat COVID, di Medan, Sumatera Utara, Indonesia. – AP

  Di Beirut, perayaan suram dan ramai penduduk melahirkan rasa terkejut dengan lonjakan harga makanan, yang semakin meningkat selepas serangan Rusia ke atas Ukraine bulan lalu. Rakyat Lubnan telah menghadapi krisis ekonomi terburuk negara mereka sejak dua tahun lalu apabila mata wang merosot dan kelas pertengahan negara itu terheret ke dalam kemiskinan. Kemusnahan negara kecil Mediterranean itu juga telah menyebabkan kekurangan tenaga elektrik, bahan api dan ubat-ubatan.

  “Ia tidak seperti setiap tahun, kerana kebanyakan orang tidak mempunyai bekalan elektrik bagi membeli barangan untuk disimpan dan mempersiapkan diri mereka untuk Ramadan,” kata Moheidein Bazazo, yang memiliki kedai runcit di kawasan kejiranan Zoqaq el-Blat di Beirut.

  Banyak rak di kedai Bazazo kosong pada malam Ramadan. Katanya, dia malah bergelut untuk mendapatkan tepung, membelinya di pasaran gelap pada harga tinggi. Hassan Ibrahim, seorang pembeli, berkata dia tidak mampu dengan harga itu. “Hanya mereka yang mencuri atau menjual dadah atau ahli politik boleh hidup. Selain itu, orang lain tidak boleh,” katanya.

  Sebahagian daripada Syiah Lubnan, serta Syiah di Iran dan Iraq, menandakan permulaan Ramadan sehari kemudian dan akan mula berpuasa pada Ahad. Jordan, sebuah negara yang didominasi Sunni, juga berkata awal Ramadan adalah pada hari Ahad, tidak mengikut Arab Saudi. Agensi berita kerajaan, Petra berkata pihak berkuasa agama Islam tidak berjaya melihat anak bulan bagi menandakan permulaan Ramadan.

  Tidak jelas sama ada keputusan Jordan bermotif politik. Pada 2019, Jordan dan Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat mengambil keputusan bertentangan dengan Arab Saudi buat kali pertama dalam sejarah semasa mengisytiharkan Aidilfitri. Pada masa itu, keputusan itu dipercayai bantahan tersirat terhadap Arab Saudi dan negara-negara Arab Teluk terhadap rancangan Presiden Donald Trump (ketika itu) untuk Timur Tengah, yang dilihat ramai memihak kepada Israel dengan mengorbankan rakyat Palestin.

  Di Afghanistan, di mana Taliban menguasai negara itu Ogos lalu, mahkamah tinggi mengumumkan awal Ramadan pada Sabtu lalu, kata jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid, dalam tweetnya. Pakistan, di mana Muslim Sunni adalah majoriti, mula berpuasa pada Sabtu lalu.

  Umat ​​Islam mengikut kalendar lunar, dan metodologi merukyah anak bulan boleh menyebabkan negara berbeza mengisytiharkan permulaan Ramadan dalam satu atau dua hari. Dengan serangan Rusia ke atas Ukraine, berjuta-juta orang di Timur Tengah yang hidupnya sudah terancam oleh konflik, pelarian dan kemiskinan dari Lubnan, Iraq dan Syria ke Sudan dan Yaman kini tertanya-tanya dari mana makanan mereka akan datang.

  Ukraine dan Rusia menyumbang satu pertiga daripada eksport gandum dan barli global, yang mana negara Timur Tengah bergantung untuk memberi makan kepada berjuta-juta orang yang hidup dengan roti bersubsidi dan mi murah. Mereka juga pengeksport utama bijirin lain dan minyak biji bunga matahari yang digunakan untuk memasak.

  Di Kaherah, di mana tradisi Ramadan melihat tanglung berwarna-warni dan lampu digantung di sepanjang lorong-lorong sempit di bandar itu, pembeli keluar awal minggu lalu untuk membeli barangan runcit dan hiasan perayaan, walaupun ramai yang tidak mampu membeli sebanyak tahun lepas.

  Mesir ialah pengimport gandum terbesar di dunia dan telah memperoleh sebahagian besar import gandumnya dari Rusia dan Ukraine dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Mata wang negara itu juga telah berubah dalam beberapa hari kebelakangan ini, menambah tekanan lain yang menaikkan harga.

  “Kami akan terjejas, pada kadar apa pun. Kami hanya berdoa agar Allah permudahkan urusan ini,” kata seorang pelanggan, Hassan Ali Hassan.

  Di Semenanjung Gaza, hanya beberapa orang yang membeli-belah pada Jumaat lalu di pasar yang biasanya sesak pada tahun ini. Peniaga berkata serangan Rusia ke atas Ukraine menyebabkan harga melonjak, di samping cabaran biasa, menyuramkan suasana perayaan yang biasanya ada pada bulan Ramadan.

  Keluarga di seluruh wilayah sering pergi membeli-belah sebelum Ramadan untuk mendapatkan kurma, pencuci mulut istimewa dan hiasan Ramadan. Pada bulan Ramadan, umat Islam mesti menahan diri dari makan dan minum atau merokok dari subuh hingga senja setiap hari sepanjang bulan.

  Di Doha, ibu negara Qatar, persiapan Ramadan tahun ini berjalan seiring dengan persiapan untuk kejohanan Piala Dunia FIFA yang akan diadakan pada November. Lampu yang biasanya menghiasi jalan raya untuk Ramadan juga mempunyai papan tanda meraikan acara terbesar bola sepak dan peminat menari di bawah bendera yang mewakili pelbagai negara.

  Iman Abou Akar, seorang penduduk Palestin di Qatar, berkata persiapan tahun ini bebas daripada beberapa sekatan pandemik menjejaskan dua Ramadan lalu.

  “Tahun ini jumlahnya lebih kecil, lebih sedikit sekatan, dan kami akan menyertai Piala Dunia juga, jadi kami dapat merasai Ramadan dengan lebih baik,” katanya ketika orang ramai membeli-belah di Souq Waqif di bandar itu.

  Di pasar tradisional al-Zawya di Kota Gaza, orang ramai berjalan melalui lorong-lorong sempit yang dikelilingi oleh gerai-gerai yang mempamerkan tanglung Ramadan, pencuci mulut dan makanan. Mereka memeriksa barang itu, tetapi tidak banyak membeli.

  “Harga naik 150 peratus. Awda tidak boleh membeli kacang, bahan makanan, tepung, dan gula seperti dahulu, semuanya sangat mahal sekarang,” kata seorang pembeli, Mazen al-Muzanar.

  Keadaan hidup 2.3 juta rakyat Palestin di wilayah pesisir yang miskin itu adalah sukar, ditambah lagi dengan sekatan Israel-Mesir yang melumpuhkan sejak 2007. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea S sasar hubungan sihat dengan China

  SEOUL, 9 JUN - Penasihat keselamatan Korea Selatan, hari ini berkata negara itu berhasrat untuk mewujudkan hubungan sihat dengan China yang menekankan amalan saling...
  - Advertisment -