Perang Ukraine boleh cetus kebuluran

BRUSSELS, 21 MAC – Peperangan oleh Rusia di Ukraine berisiko menyebabkan kebuluran di beberapa bahagian dunia kerana peranan kedua-dua negara sebagai pengeksport pertanian utama, menteri Kesatuan Eropah (EU) di Brussels memberi amaran hari ini.

Blok Eropah sedang mengusahakan rancangan untuk meningkatkan keluasan tanah EU yang boleh diserahkan kepada pengeluaran ladang, mengurangkan sekatan import makanan haiwan dan melihat lebih banyak bantuan terus kepada petani EU, kata menteri pertanian semasa mereka mengadakan mesyuarat.

Konflik itu “tidak lama lagi akan membawa risiko kebuluran,” yang memberi kesan kepada keselamatan makanan bukan sahaja di Eropah tetapi di seluruh dunia, kata menteri luar Perancis, Jean-Yves Le Drian, ketika dia menghadiri mesyuarat berasingan rakan sejawatannya di EU di Brussels.

“Kita perlu mengambil isu keselamatan makanan global kerana kita tahu skala pengeluaran bijirin, terutamanya dari Ukraine dan Rusia dan kita melihat akibat perang,” katanya.

Ukraine dan Rusia adalah antara pengeksport terbesar bahan makanan dan baja ladang, terutamanya gandum, jagung, biji serai, biji bunga matahari dan minyak bunga matahari.

Rusia juga merupakan pembekal terbesar baja nitrogen dan kedua terbesar baja potassik dan fosforus.

Dengan akses Ukraine ke pelabuhannya terputus oleh pencerobohan Rusia dan pengeluaran biji minyak dihentikan dan Rusia semakin terasing daripada pasaran eksport dan keseluruhan ekonominya di bawah tekanan sekatan, bekalan tersebut menyusut dengan cepat. – AFP