Perangkap sampah canggih atasi pencemaran laut

WASHINGTON – Pagar terapung di India, tali sawat penyampai unik yang menggunakan tenaga air dan solar dengan mata terbelalak di Baltimore. Dron akuatik yang boleh dicas semula serta perintang berbuih di Belanda.

Kesemua peralatan tersebut merupakan ciptaan canggih dan ada kalanya berteknologi rendah yang sedang digunakan untuk memerangkap sampah plastik di sungai sebelum ia mencemarkan lautan dunia.

Alat berkenaan digunakan untuk mengatasi kira-kira 6.6 juta tan plastik yang memasuki lautan setiap tahun. Sebaik sahaja ia memasuki lautan, ia menjejas atau membunuh tumbuhan dan haiwan laut termasuk ikan paus, dolfin dan burung laut selain berlonggok di Kawasan Sampah Pasifik Besar dan pusaran arus lain.

Perangkap sampah yang dipasang di sungai-sungai dan jalan air lain tidak dapat menghapus plastik lautan tetapi boleh membantu mengurangkan jumlah sisa, menurut pegawai Program Serpihan Marin Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Nasional AS.

“Adalah sukar untuk keluar ke lautan besar dan mengutip sampah di sana,” kata Pengarah Nancy Wallace. “Kami lebih rela mengutip sampah yang lebih dekat dengan kawasan pesisir, kerja yang lebih senang. Ia juga lebih murah, dan kami boleh memperoleh keputusan yang lebih baik sebelum ia memasuki lautan.”

Peranti Mr Trash Wheel, mekanisme yang mengumpul sampah dari muara sungai Baltimore, terletak di perairan di Baltimore. – AP
Jack Bates daripada Osprey Inisiative, mengumpul sampah yang diperangkap oleh Litter Gitter di jalan air di New Orleans. – AP
Gambar serahan AlphaMERS Ltd menunjukkan pagar terapung memerangkap sampah di Sungai Cooum di Chennai, India. – AP

Sampah dibawa angin, di-hanyutkan atau dibuang dalam jalan air hampir di serata tempat di dunia. Sistem saliran parit menyerap sampah yang dibuang di jalan raya.

Di tempat-tempat tanpa kutipan sampah, orang menggunakan air untuk membawa sisa-sisa kotoran keluar dari kawasan itu. Sains pencemaran plastik adalah bidang yang baharu dan sentiasa berubah-ubah dalam kajian air yang diselidikinya. Misalnya, seorang saintis yang melaporkan pada 2017 bahawa sungai mungkin membawa 450,000 hingga 4.4 juta tan plastik setahun ke laut juga membentuk sebahagian daripada kajian pada 2021 yang telah mengurangkan jumlah berkenaan, dengan had ditetapkan pada kira-kira 3 juta tan.

“Berbanding dengan bahan pencemaran lain, data yang diperoleh mengenai plastik masih tidak mencukupi,” menurut Christian Schmidt, daripada Pusat Penyelidikan Alam Sekitar Helmholtz di Leipzig, Jerman.

D.C. Sekhar dari Bengaluru, India, membangunkan perangkap untuk sungai-sungai di negaranya selepas dia meninggalkan karier dalam perkapalan komersial.

Sebagai seorang kapten kapal tangki minyak, “Saya telah menjelajah seluruh dunia dan melihat perairan yang agak bersih, sementara sampah-sarap mengotori India,” katanya.

Ingin melakukan sesuatu yang tidak menelan kos tinggi, mudah diselenggarakan dan mampu bertahan musim monsun, dia mencipta pagar jaring keluli tahan karat yang menganjur dari atas dan bawah apungan aluminium sepanjang 1.2 meter.

Syarikat AlphaMERS Ltd milik Sekhar telah memasang sekatan terapung di sungai-sungai di lapan bandar selatan dari Hyderabad ke Tuticorin.

Setiap satunya ditempatkan di satu penjuru untuk menyalurkan sisa sampah ke tebing sungai di mana mesin pengorek melonggokkannya ke dalam trak.

Lapan perangkap di Sungai Cooum di Chennai, India, berharga kira-kira AS$120,000, mengumpul kira-kira 2,400 tan plastik dan 21,800 tan sisa sampah lain dan tumbuhan terapung pada 2018, tahun pertama perangkap tersebut dipasang, kata Sekhar. Sistem dengan jumlah peminat terbesar mungkin datang daripada Roda Sampah (Trash Wheel) di muara empat legeh Baltimore.

“Kami mempunyai 100,000 pengikut di seluruh platform media sosial utama,” kata Adam Lindquist, naib presiden program dan inisiatif alam sekitar untuk Perkongsian Kawasan Dermaga Baltimore, yang memiliki tiga peranti berkenaan.

“Ia benar-benar model yang bagus untuk menarik orang awam melibatkan diri dan memberikan tumpuan pada isu yang dihadapi,” kata MaryLee Haughwout, pemangku pengarah Program Sampah Marin NOAA, pada April.

Program itu telah membantu membayar perangkap sampah di Sungai Anacostia di luar Washington DC dan muara Sungai Tijuana di California dan Mexico tetapi tidak terbabit dengan program Roda Sampah.

Lindquist berkata Roda Sampah telah memberikan inspirasi kepada orang ramai untuk memulakan kempen kitar semula atau menyertai dalam kempen pembersihan sampah, dan data kutipan sampahnya membantu meyakinkan Majlis Perbandaran Baltimore untuk mengenakan larangan bekas makanan plastik, berkuat kuasa pada Oktober 2019.

Jumlah bekas makanan plastik dan cawan yang dikutip oleh Roda Sampah telah berkurangan daripada kira-kira 147,000 setahun dari 2015 sehingga 2018 kepada 26,760 pada 2021, menurut data yang disiar di laman web.

Peranti itu menggunakan teknologi lama dan moden untuk mengendalikan pencakar dan tali sawat penyampai yang menggerakkan sampah terapung ke dalam tong sampah yang dipasang pada kapal tunda. Lazimnya, arus yang membawa botol dan puntung rokok juga memusing roda air sebagai penjana tenaga. Apabila arus menjadi perlahan, pam air yang menggunakan tenaga solar akan memusing roda berkenaan.

Gabungan Roda Sampah yang diberi nama Mr Trash Wheel, Profesor Trash Wheel, Captain Trash Wheel dan Gwynnda the Good Wheel of the West, dinamakan sempena Gwynn Falls, telah mengutip lebih daripada 2,000 tan sampah, termasuk 12.6 juta puntung rokok dan hampir 1.5 juta botol plastik. Roda berkenaan hanya dibuka semasa dan selepas ribut hujan, apabila sejumlah besar sampah timbul.

Roda Sampah Mr Trash Wheel dan ‘sepupu’ yang lebih baharu mempunyai kain layar melengkung di atas alat mekanisme, roda air di satu bahagian, dan mempunyai mata tersembul sebesar 1.5 meter. Setiap satunya mempunyai profil personaliti di laman sesawang, dan Mr Trash Wheel mempunyai akaun Twitter yang aktif. Satu peranti yang sama bergelar Wanda Diaz sedang dipasang di Sungai Juan Diaz di Bandar Panama oleh La Marea Verde. Ia tidak mempunyai mata tersembul tetapi memiliki perisian kecerdasan buatan untuk menganalisis sampah di tali sawat penyampainya.

Tali sawat penyampai lebih besar yang menggunakan tenaga solar telah direka untuk pengasas Pembersihan Lautan Boyan Slat, yang kini sedang menguji ‘pemintas’ sampah sungai berharga AS$775,600.

Di Belanda, pam sekatan sampah di Amsterdam memampatkan udara menerusi tiub bertebuk yang dipasang di Sungai IJ di Westerdok, di mana beberapa terusan mengalir ke sungai. Tiub itu dipasang secara pepenjuru untuk menyalurkan sampah kepada satu peranti pengumpul sampah berbentuk segi empat tepat yang didirikan berhampiran pantai. Sementara itu, perangkap sampah, The WasteShark, dron akuatik sebesar 157 sentimeter, dibangunkan kira-kira 57 kilometer dari Rotterdam. Dron itu boleh memuatkan 160 liter sampah, tumbuhan terapung dan alga, menurut RanMarine Technology. Mereka boleh beroperasi sehingga lapan jam setiap kali.

Lebih daripada 40 dron tersebut telah dijual di seluruh dunia kepada pembeli di satu dozen negara termasuk UK, AS, Nigeria dan Singapura, kata ketua pegawai operasi Esther Lokhorst dalam satu e-mel. Harga bermula pada AS$25,600 untuk model yang dikawal secara manual, lebih mahal untuk versi yang diprogramkan.

Osprey Initiative LLC dari Alabama, mengusahakan perangkap sampah pada skala yang lebih kecil, mendirikan perangkap terapung di terusan dan sungai di Tenggara AS dan melatih pekerja tempatan untuk mengosongkan perangkap, kemudian mengasingkan, menganalisis dan membuang sampah berkenaan. – AP