Peranti bantu anjing peliharaan buat panggilan

LONDON, 17 NOV – Anjing yang kesunyian tidak lama lagi dapat membuat panggilan kepada pemiliknya menggunakan peranti baharu yang dicipta oleh pakar saintis teknologi haiwan dari Britain dan Finland, hari ini.

DogPhone berfungsi apabila haiwan peliharaan menggoncangkan bola yang dilengkapi dengan akselerometer, yang akan membuatkan komputer riba berdekatan untuk membuat panggilan video ke peranti pemilik mereka.

Peranti tersebut dicipta oleh Ilyena Hirskyj-Douglas dari Universiti Glasgow, dengan bantuan anjing, Zack dan rakannya dari Universiti Aalto, Finland.

Selepas Hirskyj-Douglas menunjukkan ‘pembantu makmal’ Zack bagaimana untuk membuat panggilan menggunakan bola, anjing tersebut diberikan alat permainan itu untuk bermain selama 16 hari.

Meskipun berlaku kesilapan panggilan, Zack menggunakan peranti prototaip untuk menghubungi pemiliknya dan menunjukkan mainan terbaharunya.

Hirskyj-Douglas, pakar interaksi komputer-haiwan, memberi respons dengan menunjukkan haiwan peliharaan suasana pejabatnya, restoran dan pemuzik jalanan, menyebabkan Zack menghampiri skrin.

“Sudah tentu, kita tidak mengetahui secara tepat sama ada Zack tahu kaitan antara mengambil bola dan membuat panggilan, atau interaksi yang dilihat sebagai kebetulan dan tidak disengajakan olehnya,” kata Hirskyj-Douglas.

“Walau bagaimanapun, yang jelas ia menunjukkan minat dalam beberapa kejadian yang ia lihat, dan ia menunjukkan perwatakan serupa apabila kami bertemu secara fizikal.”

Mereka berharap DogPhone, yang masih menjalani ujian, mampu mengurangkan kegelisahan berpisah yang berpunca daripada pandemik yang sebelum ini sering mempunyai interaksi bersama manusia semasa perintah berkurung. – AFP