Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Peranti komputer berasas DNA

  SHANGHAI, 15 SEPT – Para saintis China telah membangunkan sejenis peranti pengkomputeran baharu serba guna dan boleh diprogramkan berdasarkan molekul DNA, satu lagi kejayaan penting ke arah pembangunan komputer DNA, lapor Xinhua.

  Litar bersepadu terkenal yang digunakan dalam dekad yang lepas kebanyakannya terdiri daripada elektronik dan fotonik berdasarkan semikonduktor.

  Litar fasa cecair menggunakan kod genetik adalah strategi baharu pengkomputeran yang mempunyai potensi besar untuk keselarian besar-besaran dalam pengekodan dan pelaksanaan algoritma.

  Bagaimanapun, molekul biologi cen-derung meresap dan bercampur dengan cecair yang menjadikan penggunaan strategi ini sebagai mencabar dalam pengkomputeran serba guna.

  Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature minggu ini menunjukkan penyepaduan tata atur sistem gerbang boleh atur cara (DPGA) berasaskan DNA berbilang lapisan, boleh menyelesaikan persamaan kuadratik.

  Para penyelidik dari Shanghai Jiao Tong University memasang peranti itu dengan tiga lapisan DPGA berjujukan yang terdiri daripada 30 pintu logik dengan kira-kira 500 strain DNA. Ia berfungsi untuk mengawal perlanggaran rawak molekul.

  Mereka telah mendapati bahawa penggunaan polimer untaian tunggal yang terdiri daripada sebilangan kecil nukleotida, sebagai isyarat penghantaran seragam dengan pasti boleh mengintegrasikan litar bersepadu berskala besar dengan kebocoran minimum dan kesetiaan tinggi untuk pengkomputeran serba guna. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...