Perarakan kostum bawa keceriaan

FERNDALE, MICHIGAN – Sarah Ignash meluangkan masa menjaga anjing pada hari-hari biasa.

Walaupun perniagaannya ditutup buat sementara waktu disebabkan koronavirus, beliau telah bersiar-siar di kawasan pinggir Detroit bersama beruang menari, zebra berjalan di atas dua kaki dan sebagainya.

Ignash, yang mempunyai perniagaan di Roseville mengkhusus dalam penjagaan anjing, adalah salah satu antara dua dozen ahli Kelab Bersiar-siar T-Rex Ferndale yang memakai kostum boleh kembung untuk bersiar-siar semasa pandemik ini.

“Ia sungguh menyeronokkan. Tidak ada sesiapa yang boleh lihat kerana saya memakai penutup mulut dan hidung. Dan apabila saya berjalan, saya hanya tersenyum lebar,” kata Ignash, 42 tahun, sebelum memakai kostum unikorn merah jambu dan memimpin perarakan tanpa persediaan pada Isnin.

Perarakan itu merupakan yang ketujuh dianjurkan oleh kelab sejak ia ditubuhkan pada bulan Mac. Kostum penuh yang dipakai oleh ahli terdiri daripada badak air menari, ikan yu dan beruang kepada Pikachu, Stay Puft Marshmallow Man dan Mr Potato Head. Dan sudah tentunya, juga terdapat T-Rex.

Ahli Kelab Bersiar-siar T-Rex berjalan di kawasan Ferndale, Michigan. – AP
Sarah Ignash membantu seorang ahli Kelab Bersiar-siar T-Rex memakai kostum zirafah di Ferndale. – AP

Mereka berjalan dalam satu barisan di sepanjang laluan jalan kaki dengan iringan lagu yang mempunyai tema-tema berlainan seperti ‘Walk Like an Egyptian’ oleh Bangles dan ‘Walk the Dinosaur’ oleh Was.

“Tujuan kumpulan adalah melakukan sesuatu yang luar biasa,” kata Ignash, ke-tua dan anggota pengasas kumpulan.

Kebanyakan ahli Kelab Bersiar-siar T-Rex juga ahli rumah penginapan Elks di Ferndale, dan mereka mematuhi set garis panduan yang ketat.

“Kami tidak memberitahu sesiapa di mana kami akan berjalan, di mana kami bertemu atau masa kami akan bersiar-siar,” kata Ignash, menambah kostum mereka ditutup sepenuhnya dan setiap ahli juga memakai penutup atau topeng sementara berada di dalam.

Selain itu, penjarakan sosial tidak menjadi masalah untuk mereka.

“Ramai di antara kami berbadan besar dan kami mempunyai ekor yang panjang,” kata Ignash. “Jadi, mengamalkan penjarakan sosial adalah amat senang dalam pakaian berkenaan.”

Sementara ahli kelab dapat berseronok daripada perarakan mereka, idea utama adalah membawa keceriaan kepada penduduk sekitar kawasan mereka yang masih dikuarantin sebagai sebahagian daripada perintah berkurung yang dilaksanakan oleh Gabenor Gretchen Whitmer.

“Itulah sebab utama kenapa kami melakukannya. Ia adalah sesuatu di luar jangkaan. Dan orang memerlukan sesuatu yang amat berlainan untuk membawa perubahan, untuk menceriakan suasana, saya rasa,” kata Ignash. – AP