Peraturan penutup mulut, hidung dibatalkan 1 Julai

PRAGUE, 18 JUN – Penduduk Czech tidak perlu memakai penutup mulut dan hidung mulai 1 Julai, selain di ibu negara, kata menteri kesihatan hari ini, justeru membatalkan langkah yang dikuatkuasakan untuk mengawal jangkitan koronavirus.

Diperkenalkan pada 19 Mac, perintah untuk menutup mulut dan hidung mendorong penduduk Czech menjahit penutup mulut dan hidung di rumah di tengah kekurangan di negara anggota EU dengan 10.7 juta penduduk itu.

“Perintah memakai penutup mulut dan hidung akan dibatalkan pada 1 Julai 2020 dengan kekecualian rantau dengan situasi wabak teruk,” beritahu Menteri Kesihatan Adam Vojtech kepada pemberita.

Penutup mulut dan hidung masih diwajibkan di kedai dan pengangkutan awam di Prague di mana dewan perbandaran telah dilumpuhkan selepas penolong datuk bandar diuji positif dijangkiti COVID-19.

Penutup mulut dan hidung juga diwajibkan di daerah timur laut Karvina, di mana hampir 500 orang dikaitkan dengan lombong arang batu Darkov baru-baru ini diuji positif.

Republik Czech mempunyai 10,176 kes COVID-19 disahkan di mana 333 orang maut.

Had maksimum ke atas acara awam akan meningkat daripada 500 kepada 1,000 peserta pada 22 Jun, kata Vojtech.

Mulai 1 Julai, kelab malam boleh dibuka semula dan pub dan restoran dibenarkan beroperasi selepas 11 malam. – AFP

Gambar fail menunjukkan seorang lelaki dengan penutup mulut dan hidung gas berlari di Dataran Bandar Lama di Prague. Warga Czech tidak perlu memakai penutup mulut dan hidung mulai 1 Julai. – AFP