Sunday, April 14, 2024
23.4 C
Brunei

  -

  Perbadanan TAIB sambut ulang tahun ke-32

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 OKT – Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei (TAIB) akan terus giat memantau dan memperbaiki lagi perancangannya demi memajukan misinya sebagai sebuah institusi kewangan yang boleh dipercayai untuk menunaikan amanah dalam meningkatkan kualiti kehidupan masyarakat.

  Harapan itu disuarakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan TAIB dalam ucapannya semasa Majlis Makan Malam Tahunan Sempena Ulang Tahun Penubuhan Perbadanan TAIB ke-32 yang berlangsung di Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong, kelmarin.

  Turut hadir ialah tetamu khas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah selaku Penasihat Lembaga Pengarah Perbadanan TAIB; Penolong Mufti (‘lfta), Dato Seri Setia Dr Haji Dennie bin Haji Abdullah sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Syariah Perbadanan TAIB, ahli-ahli Lembaga Pengarah dan Jawatankuasa Penasihat Syariah serta pegawai dan kakitangan Perbadanan TAIB dan anak-anak syarikatnya iaitu Insurans Islam TAIB Holdings Sdn Bhd, Darussalam Holdings Sdn Bhd dan TAIB Filling Station Sdn Bhd.

  Yang Berhormat Pehin dalam ucapannya menyatakan Perbadanan TAIB terus mengorak jalan ke hadapan dengan produk-produk baharu termasuk kad kredit TAIB yang menggunakan sistem Chip dan PIN serta cara pembayaran digital baharu dalam bentuk Scan to Pay dan External Payment Interface.

  “Perancangan jangka panjang bagi era digital ini juga diteruskan dengan usaha-usaha Perbadanan TAIB, untuk memainkan peranan utama, dalam inisiatif pihak kerajaan untuk menubuhkan sistem National Digital Payment Exchange (NDPX),” tambah beliau.

  Yang Berhormat Pehin Dato Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi menyampaikan piala pusingan kepada juara keseluruhan Sukan Antara Rumah-Rumah TGOC 2023. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.
  Datin Hajah Hasnah menyampaikan ucapan alu-aluannya di majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.
  Antara tetamu yang hadir pada majlis makan malam tersebut di Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong. – GAMBAR OLEH SIM Y.H.

  Dengan segala persiapan dalaman yang sudah dicapai daripada segi teknikal dan operasi, Yang Berhormat Pehin yakin Perbadanan TAIB sudah bersedia untuk menjadi perintis dalam sistem NDPX dalam masa terdekat ini.

  Yang Berhormat Pehin seterusnya berkata, di samping perkembangan sistem digital, nilai-nilai teras Perbadanan TAIB melalui akronim C.A.R.E.S iaitu Customer, Amanah, Respect, Excellence, Solutions, juga harus terus ditanai kerana ia membimbing bentuk budaya kerja dan menjaga kompas etika yang kukuh untuk mencapai misi dan visi Perbadanan TAIB.

  Oleh itu, tambahnya, kita tidak boleh terlari daripada asas visi dan misi Perbadanan TAIB yang masih termaktub dalam perkataan ‘Amanah’, bukan sahaja amanah dari segi memegang aset kewangan pelanggan, malah juga amanah budaya bekerja, dengan penuh ikhlas yang memenuhi ungkapan ‘pekerjaan hebat, membawa pendapatan yang berkat’.

  Terdahulu dalam majlis berkenaan, Pengarah Urusan Perbadanan TAIB, Datin Hajah Hasnah binti Haji Ibrahim dalam ucapannya melahirkan perasaan amat gembira dan berbangga dengan kejayaan yang dicapai oleh Perbadanan TAIB di sepanjang 12 bulan yang lalu, dalam menguruskan pelaksanaan perancangan bagi menambah dan meningkatkan produk serta perkhidmatan baharu.

  “Pencapaian setiap sasaran perancangan ini bukan sahaja membolehkan Perbadanan TAIB untuk berdaya tahan dalam pasaran perkhidmatan kewangan Brunei, malah ia juga telah berjaya berkembang maju dalam menarik pelanggan-pelanggan baharu dan mengukuhkan visinya untuk menjadi rakan kongsi perkhidmatan kewangan yang dipercayai,” tambahnya.

  Acara kemuncak majlis ialah penyampaian anugerah kepada juara keseluruhan Sukan Antara Rumah-rumah Kumpulan Syarikat Perbadanan TAIB (TGOC) bagi 2023 yang dijuarai oleh Emerald dengan naib juara disandang oleh Citrine dan tempat ketiga diraih oleh Amethyst.

  Penghargaan berkenaan tidak hanya mengiktiraf semangat sukan dalam organisasi, tetapi juga menekankan komitmen Perbadanan TAIB untuk memupuk semangat yang sihat dan bersaing dalam kalangan ahlinya.

  Sementara Perbadanan TAIB mengimbas kembali 32 tahun pencapaian cemerlangnya, organisasi berkenaan mengesahkan komitmennya untuk mengekalkan nilai-nilai integriti, kerjasama pasukan, dan kecemerlangan perkhidmatan.

  Majlis Makan Malam Tahunan itu merupakan bukti kepada kekuatan ikatan dalam komuniti Perbadanan TAIB dan komitmen kukuhnya untuk menyumbang secara positif kepada negara.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...