Perbelanjaan terhenti, matlamat iklim Biden sukar difahami

WASHINGTON, 10 JAN – Presiden Joe Biden menghadapi jalan yang curam untuk mencapai matlamat bercita-cita tingginya untuk mengurangkan separuh pelepasan gas rumah hijau yang memanaskan bumi menjelang 2030, di tengah-tengah kesesakan perundangan yang telah menghalang pakej inisiatif sosial dan alam sekitar bernilai AS$2 trilion.

Rancangan ‘Build Back Better’ Biden, yang memperuntukkan AS$550 bilion dalam perbelanjaan dan kredit cukai yang bertujuan untuk menggalakkan tenaga bersih, telah diketepikan oleh senator demokrat, Joe Manchin dari West Virginia, yang berkata sebelum Krismas bahawa dia tidak boleh menyokong undang-undang seperti yang tertulis.

Demokrat menegaskan mereka bergerak ke hadapan dengan pakej menyeluruh, yang juga akan meningkatkan perkhidmatan keluarga, penjagaan kesihatan dan program lain. Manchin memberi isyarat dalam beberapa hari kebelakangan ini bahawa peruntukan berkaitan iklim tidak mungkin menjadi pemecah perjanjian, tetapi rang undang-undang itu telah menjejaskan perundangan hak mengundi dan keutamaan demokrat yang lain.

Walaupun tanpa perundangan, Biden boleh meneruskan agenda iklimnya melalui peraturan dan pengawalan. Tetapi hal itu boleh dibatalkan oleh presiden berikutnya, seperti yang ditunjukkan oleh Biden yang mengubah peraturan pentadbiran Trump yang membatalkan perlindungan yang dilaksanakan di bawah pengurusan Barack Obama.

Pakar memetik kuasa eksekutif Biden untuk mengawal selia jumlah pelepasan karbon daripada kereta dan trak, serta menyekat pelepasan daripada loji jana kuasa dan sumber perindustrian lain dan kuasa besar kerajaan persekutuan untuk meluluskan projek tenaga boleh diperbaharui di tanah dan perairan persekutuan. – AP

Presiden Joe Biden menghadapi jalan yang curam untuk mencapai matlamat bercita-cita tingginya untuk mengurangkan separuh pelepasan gas rumah hijau. – AP