Perbicaraan dimulakan segera

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 SEPT – Mahkamah Tinggi di sini, mengarahkan kes perbicaraan jenayah kolar putih membabitkan pasangan pegawai kehakiman yang berdepan pertuduhan penggubahan wang haram dan memiliki harta yang tidak setimpal dengan pendapatan mereka untuk dimulakan, hari ini.

Keputusan untuk perbicaraan dimulakan segera dibuat Hakim Gareth John Lugar-Mawson selepas menolak permohonan QC Simon Farrell yang mewakili Ramzidah binti PDKD Kolonel (B) Haji Abdul Rahman dan Haji Nabil Daraina bin Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin yang memohon untuk prosiding ditangguhkan.

Terdahulu, QC Simon Farrell mengemukakan penyalahgunaan proses atas alasan bahawa undang-undang kesalahan pecah amanah yang dipinda pada Oktober 2018, telah memberi pihak pendakwaan kelebihan yang tidak adil dalam prosiding ini.

QC Jonathan Caplan bagi pihak pendakwaan menolak dakwaan itu, dengan mengemukakan bahawa pihak pendakwa tidak berniat untuk mengambil manfaat daripada perubahan undang-undang itu, kerana pindaan itu hanya diguna pakai untuk kesalahan-kesalahan yang dilakukan selepas pindaan berkuat kuasa pada Oktober 2018.

Hakim Gareth turut memutuskan bahawa pindaan terhadap kesalahan pecah amanah tidak ada kesan retrospektif, dan hukuman maksimum 10 tahun yang dikenakan pada masa kesalahan itu dilakukan akan diguna pakai.

Ramzidah yang merupakan pendaftar kanan dan timbalan penerima rasmi Pejabat Kebankrapan di Mahkamah Tinggi dan suaminya, Haji Nabil yang merupakan majistret kanan di Mahkamah Majistret berdepan 40 tuduhan kesalahan pecah amanah oleh seorang penjawat awam dan didakwa di bawah Bab 409 Kanun Hukuman Jenayah, Penggal 22; penggubahan wang haram di bawah Bab 3 Perintah Mendapatkan Kembali Aset Jenayah, 2012 dan memiliki harta benda yang tidak setimpal dengan pendapatan mereka di bawah Bab 12(1)(b) Akta Pencegahan Rasuah, Penggal 131.

Dalam prosiding, pihak pembelaan juga mengatakan bahawa pihak pendakwaan gagal menyiasat dengan baik kes ini, dengan gagal memperolehi keterangan daripada penghutang, pemiutang dan saksi penting lain.

QC Jonathan Caplan bagaimanapun menekankan bahawa pihak pendakwa hanya diperlukan undang-undang untuk membuktikan bahawa berlakunya penyelewengan harta oleh Ramzidah, yang telah menggunakannya untuk kegunaan sendiri. Kes pihak pendakwa terhadap Ramzidah ialah dia mengeluarkan wang $15.75 juta daripada 255 akaun penerima rasmi di sebuah bank tanpa sebab-sebab yang munasabah.

Sejumlah besar wang ini dimasukkan ke dalam akaun bersama tertuduh, dan digunakan untuk membeli barang-barang mewah seperti kereta dan beg tangan berjenama, dan juga menjalani gaya hidup mewah yang tidak setimpal dengan pendapatan gaji serta aset-aset mereka.

Mereka juga didakwa memasukkan wang ke dalam akaun bersama mereka, dan membeli kereta melibatkan bayaran menggunakan nota denominasi $10,000 yang didakwa diperolehi daripada pengeluaran yang dibuat Ramzidah dari bank.

QC Simon Farrell juga mendakwa yang anak guamnya terhalang dalam persiapan perbicaraan mereka disebabkan satu serbuan yang dijalankan Biro Mencegah Rasuah pada April 2019, yang mana dokumen-dokumen sulit telah dirampas. Pihak pendakwaan membalas dengan menghujahkan bahawa serbuan itu adalah berkaitan dengan hal operasi dan adalah kewajipan mana-mana agensi penyiasatan untuk menyiasat sebarang percubaan yang disyaki menghalang keadilan.

Pihak pendakwa juga tidak menerima sebarang dokumen yang diperolehi daripada serbuan, dan siasatan berkaitan serbuan telahpun selesai, tambah pihak pendakwa. Hakim Gareth memerintahkan kes ini disebut lagi esok untuk pihak pendakwa membuka kes pendakwaan mereka.

Pihak pendakwaan turut terdiri Hajah Suhana binti Haji Sudin, Hajah Suriana binti Haji Radin, Dayangku Didi-Nuraza binti Pengiran Abdul Latiff dan Muhammad Qamarul Affyian bin Abdul Rahman manakala tertuduh turut diwakili Peguam Sheikh Noordin bin Sheikh Mohammad.