Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

Perbicaraan kes bunuh Kim mula 2 Oktober

SHAH ALAM, 28 Julai – Mah-kamah Tinggi Shah Alam menetapkan 23 hari bermula 2 Oktober bagi perbicaraan dua wanita asing yang menghadapi pertuduhan membunuh Kim Chol atau Kim Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un.

Hakim Datuk Azmi Ariffin menetapkan tarikh itu selepas kes itu disebut di hadapannya hari ini.

Warga Indonesia Siti Aisyah, 25, dan warga Vietnam Doan Thi Huong, 28, dituduh bersama-sama empat yang masih bebas membunuh Kim Chol, 45, di Balai Pelepasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada 9 pagi, 13 Februari tahun ini.

Kedua-dua tertuduh yang kelihatan tenang, dituduh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Pengakuan daripada kedua-dua tertuduh hanya akan direkodkan pada hari pertama perbicaraan pada 2 Oktober.

Siti Aisyah yang berdepan tuduhan membunuh Kim Chol atau Kim Jong-nam dikawal ketat oleh anggota polis ketika keluar dari Kompleks Mahkamah Shah Alam, kelmarin. Mahkamah Tinggi Shah Alam menetapkan 2 Oktober bagi perbicaraan kes itu. – Bernama
Siti Aisyah yang berdepan tuduhan membunuh Kim Chol atau Kim Jong-nam dikawal ketat oleh anggota polis ketika keluar dari Kompleks Mahkamah Shah Alam, kelmarin. Mahkamah Tinggi Shah Alam menetapkan 2 Oktober bagi perbicaraan kes itu. – Bernama

Mahkamah turut membenarkan permohonan pihak pendakwa raya untuk kes itu dibicarakan bersama.

Terdahulu, Pengarah Pen-dakwaan Negeri Selangor Muhamad Iskandar Ahmad, yang mengetuai pasukan pendakwa raya, memohon bagi kedua-dua tertuduh dibicarakan bersama-sama kerana kes itu melibatkan perkara sama.

Beliau turut memaklumkan mahkamah bahawa pihak pendakwaan akan memanggil antara 30 hingga 40 saksi termasuk 10 saksi pakar.

Peguam Gooi Soon Seng mewakili Siti Aisyah manakala peguam Hisyam Teh Poh Teik mewakili Doan.

Kedua-duanya pertama kali dihadapkan di mahkamah bagi pertuduhan membunuh itu pada 1 Mac di Mahkamah Majistret Sepang.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh kerana hukuman mati terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi dan pada 30 Mei kes itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Menurut Seksyen 172B Kanun Acara Jenayah, perbicaraan perlu bermula tidak lebih daripada 90 hari dari tarikh pengakuan direkodkan daripada tertuduh.

Dilaporkan Jong-nam yang hidup terasing daripada adiknya itu berada di klia2 pada 13 Februari untuk menaiki penerbangan ke Macau apabila dua wanita menghampirinya dan tiba-tiba menyapu mukanya dengan cecair bertoksik yang kemudiannya dikenal pasti sebagai agen saraf VX.

Jong-nam, yang melakukan perjalanan dengan menggunakan pasport tertera nama Kim Chol, meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya. Beliau datang ke Malaysia pada 6 Februari. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

51 Terbunuh dalam tragedi pengangkutan di Pakistan

BELLA, PAKISTAN, 29 JAN – Sekurang-kurangnya 51 orang terbunuh dalam dua kemalangan pengangkutan berasingan di barat Pakistan hari ini apabila sebuah bas terjunam dari...
- Advertisment -