Perbicaraan rayuan City dibuka

LAUSANNE, 8 JUN – Rayuan Manchester City terhadap larangan dua tahun dari menyertai sebarang pertandingan Eropah dibuka di hadapan Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS) hari ini melalui konferensi video, kata seorang pegawai pengadilan.

City dituduh melebih-lebihkan jumlah pendapatan penajaan mereka untuk menyembunyikan kegagalan mereka mematuhi peraturan permainan adil UEFA (FFP) antara 2012 dan 2016.
Selain larangan itu, mereka juga didenda 30 juta euro (AS$34 juta). “Perbicaraan telah bermula dengan baik dan persidangan video berjalan dengan baik,” kata Matthieu Reeb, setiausaha jeneral CAS yang berpusat di Lausanne.

Perbicaraan jarak jauh, yang menentang Manchester City terhadap peguam UEFA, dibuka 09:00 waktu tempatan (0700 GMT) dan dijadualkan berlangsung tiga hari sebelum ditutup pada hari malam Rabu.

Reeb mengatakan keputusan boleh diumumkan pada bulan Julai. Walaupun rayuan City ke CAS gagal, juara EPL itu boleh mengemukakan rayuan lebih lanjut di Mahkamah Persekutuan Switzerland, yang juga berpusat di Lausanne.

Kes UEFA diketahui melalui e-mel yang dibocorkan yang diterbitkan oleh majalah Jerman Der Spiegel pada tahun 2018 yang seolah-olah menunjukkan bagaimana City menghasilkan pendapatan penajaan tambahan dari sebilangan syarikat yang mempunyai hubungan dengan pemilik kelab itu yang berpangkalan di Abu Dhabi, Sheikh Mansour.

Di bawah pemilikan Sheikh, kekayaan City telah berubah, memenangi empat gelaran Liga Perdana Inggeris dalam lapan tahun terakhir.

Namun, berbilion-bilion yang dilaburkan untuk pemain dan pengurus masih belum berjaya merangkul gelaran pertama Liga Juara-Juara.

City masih terlibat dalam perlawanan musim ini dan akan dibenarkan untuk bertanding sekiranya edisi 2019/20 Liga Juara-Juara kembali pada bulan Ogos.

Sebuah lagi pasukan kuasa Eropah, kelab Itali, AC Milan, telah dikeluarkan dari perlawanan Eropah kerana tidak mematuhi peraturan FFP, setelah kehilangan rayuan mereka kepada CAS pada bulan Jun 2019. – AFP

Pintu masuk Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS) di Lausanne pada hari pembukaan rayuan oleh kelab Manchester City terhadap larangan dua tahun dari perlawanan Eropah. – AFP