Perbicaraan tertuduh serangan 9/11 diteruskan

TELUK GUANTANAMO, 7 SEPT – Pendakwaan terhadap dalang serangan 11 September 2001, Khalid Sheikh Mohammed dan empat orang lagi disambung semula hari ini.

Perbicaraan bermula beberapa hari sebelum ulang tahun ke-20 serangan itu, yang menimbulkan harapan baharu bagi keadilan dan hukuman setimpal dilaksanakan. Mohammed dan defendan lain ditahan di penjara ‘War on Terror’ atau ‘Perang Menentang Keganasan’ di pangkalan tentera laut Amerika Syarikat (AS) di Teluk Guantanamo, Cuba selama hampir 15 tahun.

Mereka sepatutnya dibicarakan pada awal 2019 tetapi terpaksa beberapa kali ditangguhkan berikutan ancaman COVID-19 manakala kebanyakan bukti kerajaan dicemari dengan tuduhan penyeksaan dalam tahanan oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA).

Bagaimanapun, selepas 17 bulan tertunda kerana COVID-19, prosiding mungkin diteruskan dengan pihak pembelaan berusaha membatalkan sebahagian besar bukti yang tercemar itu.

Kelmarin, hakim tentera baharu, Kolonel Tentera Udara, Matthew McCall, memberi petanda perbicaraan akan berjalan perlahan dan memutuskan perbicaraan awal yang mencabar kelayakannya akan berlangsung hari ini.

Peguam berkata semua defendan, Mohammed; Ammar al-Baluchi; Walid bin Attash; Ramzi bin al-Shibh dan Mustafa al-Hawsawi berada dalam keadaan lemah akibat diseksa di lokasi rahsia CIA antara 2002 dan 2006. – AFP

Gambar fail menunjukkan tahanan bersiap sedia untuk menunaikan solat di Kem X-Ray di Teluk Guantanamo, Cuba. – AFP