Perbincangan untuk halang Iran dapatkan bom atom

BAITUL MAQDIS, 27 MAC – Amerika Syarikat (AS) dan Israel mengadakan perjumpaan untuk menghalang Iran daripada mendapatkan bom atom, menurut diplomat tertinggi AS hari ini, menjelang rundingan dengan Israel bersama menteri luar negeri Arab yang ragu-ragu dengan pakatan nuklear dengan Tehran.

Setiausaha Negara AS, Anthony Blinken mengadakan pertemuan dengan pegawai tinggi Israel di Baitul Maqdis ketika beberapa petanda menunjukkan bahawa perjanjian Tehran 2015 yang ditandatangani oleh kuasa dunia akan pulih tidak lama lagi.

Israel menentang keras perjanjian awal berkenaan, yang menjanjikan kelonggaran sekatan musuhnya, Iran sebagai balasan untuk mengekang program nuklearnya dan mengatakan bahawa perjanjian yang dihidupkan semula tidak akan cukup untuk mengekang ancaman Iran.

Perbincangan bersama rakan sejawatannya dari Israel, Yair Lapid, Blinken berkata AS percaya memulihkan perjanjian berkenaan adalah cara terbaik untuk meletakkan program Iran gagal tapi sebaliknya selepas AS menarik diri daripada perjanjian di bawah bekas presiden Donald Trump pada tahun 2018.

Oleh itu, walaupun perselisihan faham yang telah lama wujud dengan Israel mengenai perjanjian nuklear, yang dikenali sebagai Pelan Tindakan Komprehensif Bersama, Blinken menegaskan bahawa “apabila ia menyentuh elemen yang paling penting, kami bersetuju mengenainya.”

“Kami berdua komited, berazam bahawa Iran tidak akan memperoleh senjata nuklear,” katanya. Iran menegaskan program nuklearnya adalah untuk kegunaan awam sahaja.

Lapid berkata Israel mempunyai percanggahan pendapat dengan Washington mengenai isu nuklear Iran, menerusi siaran dengan sekutu utamanya dalam dialog terbuka dan jujur. – AFP

Anthony Blinken bersama Yair Lapid selepas sidang media bersama di Kementerian Luar Negeri Israel di Baitul Maqdis. – AFP