Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Perdagangan China merosot pada Mei

  BEIJING, 7 JUN – Eksport China merosot 7.5 peratus daripada tahun sebelumnya pada Mei dan import menurun 4.5 peratus, menambah tanda bahawa pemulihan ekonomi berikutan pe-ngawalan antivirus semakin perlahan apabila permintaan global semakin lemah akibat tekanan daripada kadar faedah yang lebih tinggi.

  Eksport merosot kepada AS$283.5 bilion, berbeza dengan pertumbuhan kuat yang tidak dijangka sebanyak 8.5 peratus pada bulan April, data kastam menunjukkan, kelmarin.

  Import pula merosot kepada AS$217.7 bilion, daripada penguncupan 7.9 peratus bulan sebelumnya. Lebihan perdagangan global China mengecil sebanyak 16.1 peratus kepada AS$65.8 bilion.

  Kelemahan perdagangan menambah tekanan negatif terhadap ekonomi kedua terbesar di dunia itu berikutan aktiviti kilang dan pengguna yang kurang memberangsangkan serta peningkatan kadar pengangguran dalam kalangan golongan muda.

  “Eksport China akan kekal lemah, kerana kami menjangkakan ekonomi Amerika Syarikat (AS) akan mengalami kemelesetan,” kata Lloyd Chan dari Oxford Economics dalam satu laporan.

  Keluaran kilang dan perbelanjaan pengguna pulih selepas sekatan yang menghalang akses ke bandar utama dan menyekat kebanyakan perjalanan antarabangsa pada bulan Disember. Tetapi peramal mengatakan kemuncak pemulihan itu mungkin telah berlalu.

  Perbelanjaan runcit pulih lebih perlahan daripada jangkaan kerana pengguna yang gelisah bimbang tentang prospek ekonomi dan kemungkinan kehilangan pekerjaan. Tinjauan kerajaan pada April mendapati rekod satu dalam lima pekerja muda di bandar menganggur.

  Aktiviti kilang sedang mengecut dan majikan mengurangkan pekerjaan selepas kenaikan kadar faedah untuk mengekang inflasi di AS dan Eropah mengurangkan permintaan terhadap eksport China. – AP

  Trak tanpa pemandu mengalihkan kontena penghantaran di pelabuhan automatik di Tianjin, China, 16 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...