Thursday, February 9, 2023
23.4 C
Brunei

-

Perdana Menteri Nepal menang undi

KATHMANDU, 10 JAN – Perdana Menteri Nepal yang baru dilantik mendapat kemenangan undian di parlimen hari ini dengan sokongan daripada gabungan tujuh partinya dan juga pembangkang.

Perdana Menteri, Pushpa Kamal Dahal menerima sokongan daripada 268 orang ahli daripada 270 yang hadir di Dewan Rakyat, Dewan Rakyat Parlimen, dalam pengundian Selasa lalu.

Speaker Dewan Rakyat, Pashupati Rana mengumumkan bahawa Dahal telah mendapat sokongan majoriti ahli parlimen yang diperlukan untuk memenangi undi.

Dahal dapat meyakinkan parti pembangkang Kongres Nepal, yang pernah menjadi rakan gabungannya dan kini parti politik terbesar, untuk menyokongnya dalam pengundian. Beliau mengadakan rundingan secara terus-menerus dengan pemimpin parti pembangkang sebelum pengundian.

Dahal, yang hanya menamakan tiga orang timbalan menteri dan empat orang menteri Kabinet sejak pelantikannya, kini dijangka mengembangkan kerajaannya dengan memasukkan lebih ramai anggota daripada tujuh buah parti gabungan itu.

Ini adalah kali ketiga Dahal berkuasa sejak kumpulan Maoisnya meninggalkan pemberontakan bersenjata selama sedekad di mana lebih 17,000 orang terbunuh dan menyertai politik arus perdana pada 2006. – AP

Perdana Menteri, Nepal Pushpa Kamal Dahal berjalan untuk berucap sebelum mengambil undi di parlimen Nepal di Kathmandu, Nepal. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -