Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Perhimpunan perjuang hak penduduk asli

  SYDNEY, 17 SEPT – Rakyat Australia berhimpun di seluruh negara hari ini bagi memperjuangkan reformasi hak penduduk asli yang penting yang kehilangan sokongan dalam pilihan raya sebelum referendum 14 Oktober.

  Puluhan ribu orang menyertai acara Walk for Yes di bandar-bandar utama menjelang pengundian yang boleh memberikan penduduk asli Australia hak yang termaktub mengikut perlembagaan untuk dirujuk mengenai dasar-dasar yang memberi kesan kepada mereka – yang dikenali sebagai Voice.

  Lebih 200 tahun sejak penjajahan British, penduduk asli yang nenek moyang mereka telah tinggal di benua itu selama kira-kira 60,000 tahun, mempunyai jangka hayat yang lebih pendek berbanding warga Australia lain, pendidikan yang lebih buruk dan lebih berkemungkinan meninggal dalam tahanan polis.

  “Saya rasa kita memerlukan suara di parlimen dan saya rasa sudah tiba masanya,” kata Laurel Johnson, pesara pekerja khidmat masyarakat penduduk asli berusia 58 tahun yang menyertai ratusan orang di perhimpunan Sydney, ramai yang mencari tempat berteduh semasa gelombang panas musim bunga.

  Ditanya sama ada The Voice akan memperbaiki keadaan penduduk asli, dia berkata: “Saya sangat berharap begitu.”

  Adiknya, Priscilla Johnson, 53, berkata beberapa penduduk asli masih hidup dalam keadaan ‘Dunia Ketiga’.

  “Australia dianggap sebagai negara Dunia Pertama. Penentu sosial yang lemah terhadap kesihatan telah berterusan sejak pencerobohan 1788,” katanya, merujuk kepada pendaratan Armada Pertama yang menubuhkan koloni penjara British di Australia.

  Di Melbourne, lebih 10,000 penyokong berarak di jalan raya, beberapa dengan sepanduk bertulis: “Awdalah suara, undi ya.”

  Beribu-ribu lagi berkumpul di Canberra, Perth, Brisbane, Darwin, Hobart dan Alice Springs. – AFP

  Orang ramai memegang sepanduk Bendera Penduduk Asli Australia semasa perhimpunan Walk for Yes di Melbourne kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...