Perhimpunan WHO kongsi maklumat tangani COVID-19

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 MEI – Sesi Virtual Perhimpunan Kesihatan Sedunia kali ke-73 yang diadakan hari ini memberi fokus pada kesiapsiagaan dan respons global terhadap wabak COVID-19; danmemastikan kesinambungan urus tadbir kesihatan global di bawah WHO iaitu dengan perlantikan ahli-ahli lembaga ekeskutif baharu.

Perhimpunan kali ini dipengerusikan oleh Presiden bagi Perhimpunan Kesihatan, Puan Yang Terutama Keva Bain daripada Bahamas.

Mewakili Negara Brunei Darussalam di perhimpunan virtual tersebut ialahMenteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar.

Perhimpunan Kesihatan Sedunia ini turut dihadiri oleh menteri-menteri kesihatan dan wakil-wakil daripada 194 negara-negara ahli Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Pengarah Agung WHO, Tuan Yang Terutama Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus turut meyampaikan ucapan pada persidangan tersebut yang memfokus kepada respons dan strategi-strategi yang perlu diambil di dalam menangani pandemik COVID-19 serta mengingatkan negara-negara ahli untuk tidak leka dalam menangani COVID-19.

Dengan adanya Sesi Virtual Perhimpunan Kesihatan Sedunia ke-73 ini, ahli negara-negara WHO akan dapat berkongsi maklumat dan pengalaman mengenai koordinasi, kerjasama dan hala tuju yang sama dalam menangani pandemik COVID-19 di peringkat global, selaras dengan pelembagaan WHO.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham pada sesi virtual tersebut menyatakan sokongan padu Negara Brunei Darussalam dalam kesiapsiagaan dan respons global terhadap wabak COVID-19. Yang Berhormat Dato seterusnya mengongsikan dua pengajaran dan pengalaman utama Negara Brunei Darussalam dalam menangani pandemik COVID-19.

Turut hadir dalam sesi virtual Perhimpunan Kesihatan Sedunia Ke-73 ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional), Dr Haji Zulaidi bin Haji Abdul Latif; Pemangku Ketua Pengarah Perkhidmatan Perubatan dan Kesihatan, Pengiran Dr Haji Mohd Khalifah bin Pengiran Haji Ismail; Pengarah Perkhidmatan Kesihatan Alam Sekitar, Dr Hajah Anie Haryani binti Haji Abdul Rahman dan Pakar Bersekutu (Kesihatan Awam), Dr Justin Wong.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa menghadiri Sesi Virtual Perhimpunan Kesihatan Sedunia ke-73 bersama menteri-menteri kesihatan dan wakil-wakil daripada 194 negara-negara ahli Pertubuhan Kesihatan Sedunia. – Gambar serahan Kementerian Kesihatan