Wednesday, March 29, 2023
22.1 C
Brunei

-

Perisian antivirus percuma dilancarkan

MOSCOW, 26 Julai – Syarikat keselamatan siber Rusia Kaspersky Lab hari ini melancarkan perisian antivirus secara percuma, ‘Kaspersky Free’ sempena sambutan ulang tahunnya yang ke-20, lapor agensi berita Xinhua.

“Kami percaya setiap orang berhak merasa bebas daripada ketakutan terhadap ancaman keselamatan siber,” kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Kaspersky Lab Eugene Kaspersky dalam laman web syarikat berkenaan.

Pengasas syarikat itu mengumumkan pelancaran perisian antivirus percuma menerusi catatannya dalam laman blog.

Jelasnya, syarikat itu mengambil masa kira-kira setahun setengah untuk menghasilkan versi percuma perisian antivirus yang dijangka dapat dimuat turun di seluruh dunia dalam masa beberapa bulan akan datang.

Setakat ini, Kaspersky Free boleh didapati di Amerika Syarikat, Kanada, dan beberapa negara Asia Pasifik, rantau Rusia-Ukraine-Belarus, China dan juga di negara-negara Nordik.

Sementara itu, menurut laman web syarikat, perisian percuma itu akan ‘memberi kesan positif kepada kualiti perlindungan pengguna’.

Laman web itu berkata setakat ini terdapat lebih 400 juta pengguna dilindungi teknologi mereka dan syarikat itu juga memberi khidmat perlindungan kepada 270,000 pelanggan korporat. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bangladesh larang penggunaan plastik di hutan bakau terbesar

DHAKA, 28 MAC – Ahli pemuliharaan Bangladesh kelmarin berkata pelancong membuang sampah di hutan bakau terbesar di dunia telah merosakkan ekosistem dengan serius, memaksa...
- Advertisment -