Friday, February 3, 2023
22.5 C
Brunei

-

Perkampungan lahir peserta berkemahiran

Oleh Syahmi Hassan

Gambar oleh Muiz Matdani

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 DIS – Kementerian Pendidikan melalui Unit Beruniform dan Perkhidmatan Kemasyarakatan, Jabatan Pendidikan Kokurikulum dengan kerjasama Persatuan Pandu Puteri Brunei Darussalam(PPPBD) telah mengadakan Perkampungan Kepanduan Pandu Puteri, Ranjer dan Pandu Puteri Tunas, kelmarin.

​Sehubungan itu, Majlis Penutup Perkampungan Kepanduan Pandu Puteri, Ranjer dan Pandu Puteri Tunas telah diadakan hari ini, bertempat di Dewan Taklimat Perkampungan Sukan, Kompleks Sukan Negara HassanalBolkiah.

Hadir selaku tetamu kehormat dan seterusnya menyampaikan hadiah, lencana dan sijil penyertaan ialah Ketua Pesuruhjaya PPPBD, Hajah Hafsah binti Haji Abdul Halim.

Ketua Pesuruhjaya Persatuan Pandu Puteri Brunei Darussalam hadir selaku tetamu kehormat.
Ketua Pesuruhjaya Persatuan Pandu Puteri Brunei Darussalam hadir selaku tetamu kehormat majlis.

Seramai 57 orang ahli PPPBD dari tujuh buah sekolah menengah dan pusat tingkatan enam serta empat buah sekolah rendah dari Kementerian Pendidikan dan Kementerian Hal Ehwal Ugama telah menyertai perkampungan tersebut selama dua hari, bermula kelmarin hingga hari ini.

 

Penyertaan terdiri daripada empat orang ranjer, 32 orang Pandu Puteri dan 21 orang Pandu Puteri Tunas.

Antara peserta Perkampungan Kepanduan 2022 yang hadir di majlis penutup tersebut.

Semasa majlis penutup tersebut juga telah diadakan penyampaian hadiah bagi kumpulan-kumpulan terbaik dan peserta-peserta terbaik bagi Kategori Pandu Puteri dan Ranjer, Kategori Pandu Puteri Tunas perkampungan kepanduan 2022.

 

Bagi Kategori Pandu Puteri dan Pandu Puteri Ranjer, juara disandang oleh Kumpulan Mawar, manakala naib juara dimenangi oleh Kumpulan Teratai dan tempat ketiga milik Kumpulan Matahari.

Bagi Kategori Pandu Puteri Tunas, juara dimiliki oleh Kumpulan Rambutan, manakala Kumpulan Durian menduduki tempat kedua dan tempat ketiga dimenangi oleh Kumpulan Jambu.

Manakala peserta terbaik bagi Perkampungan Kepanduan 2022, bagi kategori Pandu Puteri dan Pandu Puteri Ranjer disandang oleh Dayangku Siti Nazirah binti Pengiran Aliuddin dan bagi kategori Pandu Puteri Tunas pula disandang oleh Dayanku Naurah Syifa binti Pengiran Haji Abdul Rahman.

Tetamu kehormat menyampaikan hadiah bagi pemenang Kategori Pandu Puteri dan Ranjer kepada Kumpulan Mawar.
Tetamu kehormat menyampaikan hadiah bagi pemenang Kategori Pandu Puteri Tunas kepada Kumpulan Rambutan.
Tetamu kehormat menyampaikan hadiah bagi pemenang Peserta Terbaik bagi Kategoti Pandu Puteri Tunas kepada Dayangku Naurah Syifa.

​Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan semasa perkampungan tersebut ialah sukan ria, nyanyian kepanduan dan pergerakan serta jahitan menghasilkan produk. 

​Perkampungan tersebut diadakan untuk melahirkan peserta yang berkemahiran, berkeyakinan diri dan berani dalam beraktiviti sama ada secara berkumpulan atau persendirian.

Artikel sebelum ini358 rekrut ABDB tamat latihan
Artikel seterusnyaKasut emas milik siapa?
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -