Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Perkembangan status representasi Rosmah 1 Mac ini

  KUALA LUMPUR, 16 JAN – Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, Malaysia, hari ini menetapkan 1 Mac depan untuk mengetahui perkembangan mengenai representasi baharu yang dikemukakan oleh Datin Seri Rosmah Mansor bagi menggugurkan 17 pertuduhan terhadapnya.

  Representasi itu adalah berkaitan 12 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM7,097,750 dan lima kesalahan gagal mengisytiharkan pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

  Hakim K. Muniandy menetapkan tarikh itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memaklumkan representasi yang dikemukakan oleh isteri bekas Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak itu pada Disember lepas masih dalam penelitian Jabatan Peguam Negara (AGC).

  “Pihak kami masih perlu mendapatkan pernyataan daripada beberapa individu bagi melengkapkan siasatan sebelum memuktamadkan keputusan representasi itu,” kata Ahmad Akram.

  Terdahulu, peguam Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin memaklumkan anak guamnya tidak dapat hadir ke mahkamah kerana diberi cuti sakit dan memohon agar prosiding hari ini ditangguhkan.

  Ahmad Akram tidak membantah permohonan itu. 

  Mahkamah sepatutnya menyambung pendengaran hujahan permohonan Rosmah bagi membatalkan pertuduhan terhadapnya.

  Ini adalah representasi ketiga Rosmah selepas yang pertama dan kedua, masing-masing dihantar pada 3 Mei dan 18 Ogos tahun lepas, masih belum diputuskan oleh AGC.

  Pada 4 Oktober 2020, Rosmah memfailkan notis usul agar beliau dilepas dan dibebaskan daripada kesemua pertuduhan.

  Rosmah, 72, didakwa melakukan kesalahan itu di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang di Kuala Lumpur antara 4 Disember 2013 dan 8 Jun 2017 serta LHDN di Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di sini dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

  Perbicaraan kes itu bermula pada 24 Ogos tahun lepas dan dua saksi telah dipanggil memberi keterangan. – Bernama

  Datin Seri Rosmah Mansor ketika hadir bagi mengikuti prosiding sambung bicara kes penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dihadapi Najib di Mahkamah Tinggi, pada 2 Januari 2024. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...