Perkenal rasa dan budaya makanan China di Istanbul

ISTANBUL – Shen Hu, seorang tukang masak berbangsa Cina, tiba di kota terbesar Turki di Istanbul dari China pada tahun 2005 untuk memperkenalkan makanannya yang enak dan budaya makanan negaranya kepada orang-orang Turki.

Selama 18 tahun terakhir, dia bekerja di sebuah restoran Cina di semenanjung bersejarah Sultanahmet yang dimiliki oleh seorang pengusaha Turki, Ismet Arslan.

“Semua bumbu yang digunakan di dapur saya, teh Cina disajikan dengan seni teh Cina, jintan manis Cina, pelbagai barang Huo Guo (periuk panas), dan semua jenis rempah-ratus dibawa terus dari China melalui udara,” kata Shen Hu kepada Xinhua sambil memasak nasi sayurannya yang terkenal.

Tukang masak itu memasak masakan daerah dari kampung halamannya Shenyang, ibu kota wilayah Liaoning di timur laut China, dan juga menyajikan makanan istimewa Cina yang terkenal.

Menurut Hu, makanannya sesuai untuk selera orang Turki, dan minat di antara mereka untuk masakan Cina semakin meningkat.

Gambar menunjukkan sebuah restoran Cina di mana Shen Hu bekerja di Istanbul, Turki. – Xinhua
Kelihatan Shen Hu memasak pesanan pelanggan restoran di tempatnya bekerja. – Xinhua

“Selama masa pandemik, jumlah kumpulan pelancong rendah, tetapi kami menjadi tuan rumah kepada tetamu tempatan,” katanya.

Ismet Arslan memutuskan untuk membuka restorannya di Sultanahmet setelah dia menyedari perlunya restoran Cina di kawasan kejiranan ini.

“Kami berusaha untuk mengekalkan budaya makanan Timur Jauh di sini dan restoran kami mewakili budaya ini dengan baik berkat sumbangan tukang masak kami,” kata Arslan kepada Xinhua, juga merujuk pada pemilihan bahan menu dan penggunaan reka bentuk Feng Shui China yang berkesan, yang mencerminkan keharmonian dan keseimbangan.

Huseyin Arslan telah mempelajari hubungan antarabangsa di sebuah universiti di ibu negara China, Beijing. Tetapi wabak itu memaksanya tinggal di Istanbul dan mengikuti kelas dalam talian.

Dia biasanya makan tengah hari di sini dan itik Peking adalah salah satu kegemarannya. “Hidangan ini disajikan dengan kulit itik yang renyah yang dicelupkan ke dalam gula dan penkek nipis yang diisi dengan sos kacang, bawang putih, bawang, dan timun.”

Baginya, rasa masakan Turki dan masakan Cina saling berkaitan, dan ada banyak kesamaan. “Orang Turki boleh mencuba,” katanya.

Cihangir Yalcin, pemilik sebuah kedai berhampiran, juga merupakan pengunjung dan mengagumi masakan Shen Hu.

“Saya suka nasi sayuran dan ayam masak masam manisnya.” Yalcin datang ke sini setiap kali dia memiliki masa dan selalu mengesyorkan rakan-rakannya untuk merasai makanan Cina.

Kerana wabak pada tahun 2020, restoran itu harus menutup pintunya selama empat bulan penuh sesuai dengan perintah berkurung di rumah yang diumumkan oleh pihak berkuasa Turki untuk membendung jangkitan tersebut.

“Kami mengalami kerugian 75 peratus. Dan sekarang, kami terus menjana sumber restoran dengan simpanan kami,” kata Ismet Arslan sambil memeriksa peta intensiti COVID-19 di kawasan sekitar dari aplikasi Kementerian Kesihatan di telefon bimbitnya.

“Saya harap kempen vaksinasi akan menghentikan wabak ini,” katanya. “Jika tidak, kita tidak dapat bertahan untuk perintah berkurung yang lain.”

Pada tahun 2019, datuk bandar Istanbul Ekrem Imamoglu berjanji untuk mengembangkan hubungan antara Istanbul dan kota saudaranya di China, Shanghai. Pegawai perbandaran memberitahu Xinhua mewujudkan China Town di Istanbul adalah agenda, tetapi wabak itu menghentikan semua projek.

“Bagi saya, penubuhan China Town di bandar tempat saya tinggal ini akan membuat saya sangat bahagia,” kata Deniz Iscan, seorang pelajar universiti berusia 20 tahun, kepada Xinhua.

“Saya peminat budaya timur dan masakan China. Dalam erti, lebih banyak alternatif untuk mengenali China akan menjadi hebat,” katanya. – Xinhua