Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Perketat standard kebersihan kios makanan

  Baru-baru ini tular sebuah rakaman video di salah satu platform media sosial yang memaparkan situasi menggelikan dan menjijikkan di sebuah kios nasi katok di Kampung Salambigar.

  Kelibat sekumpulan tikus yang ‘memeriahkan suasana’ dalam kios tersebut menimbulkan keraguan akan kebersihan di tempat makanan disediakan dan disimpan.

  Dalam video tersebut, kelihatan kedai berkenaan seperti ditutup ketika video itu diambil dan mungkin berlaku di luar waktu operasi perniagaan.

  Berikutan video tular yang meraih ribuan tontonan itu, ia telah membangkitkan kebimbangan dan kekecewaan daripada pihak pengguna yang menggemari hidangan dari kios berkenaan.

  Ia turut mengundang reaksi warganet termasuk meminta pihak berkuasa dan Kementerian Kesihatan untuk memantau kios-kios seumpamanya.

  Hal kebersihan adalah faktor penting dalam industri makanan dan melihat kehadiran tikus di tempat penyediaan makanan untuk manusia adalah tidak dapat diterima.

  Ia adalah isu serius yang memerlukan tindakan segera daripada pihak berkuasa yang relevan. Langkah-langkah kebersihan menyeluruh dan pencegahan untuk mengelakkan kejadian serupa harus diambil dengan serta-merta.

  Gambar Freepik

  Pemeriksaan berkala dan standard kebersihan yang lebih ketat adalah satu peraturan yang wajib dipatuhi oleh semua premis perniagaan makanan.

  Kejadian tikus berkeliaran sama ada di luar atau dalam sesebuah premis atau kios bukan sahaja menjejaskan imej mereka, tetapi juga boleh membahayakan kesihatan pengguna.

  Saya menyeru kepada pihak yang berwajib agar mengambil tindakan segera, memberikan amaran dan memastikan standard kebersihan yang ketat dipatuhi oleh semua pemilik premis makanan.

  Penting untuk memastikan setiap kios atau restoran memenuhi standard kebersihan tertinggi untuk memastikan kepercayaan pengguna terus terpelihara.

  Kebersihan adalah aspek yang tidak boleh dipandang ringan dalam industri makanan dan kita semua berhak untuk memakan makanan yang disediakan dengan bersih dan cermat.

  Bukankah kebersihan itu sebahagian daripada iman?

  Syazs

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...