Perkhemahan musim panas terjejas akibat pandemik

FAYETTE, MAINE – Kem Winnebago yang ditubuhkan semasa selesema Spanish telah dijejaskan oleh pelbagai masalah kesihatan dari polio hingga selesema khinzir selama satu abad. Tetapi koronavirus tidak akan menghambat keseronokan di sana.

Keadaan akan berbeza pada musim panas di kem ini dan lain yang menyokong trend dan menyambut kanak-kanak. Serta sebilangan besar kem waktu malam telah ditutup kerana pandemik itu.

Orang yang berkhemah diuji lima hari sebelum tiba dan akan diuji lagi lima hari kemudian. Kem tersebut memasang stesen mencuci tangan tambahan di kawasan seluas 150 hektar (60 hektar). Setiap kabin mempunyai pensanitasian tangan yang mesti digunakan ketika masuk dan keluar, dan sebelum serta sesudah aktiviti kumpulan. Penutup mulut dan hidung diperlukan untuk dipakai dalam kumpulan yang lebih besar.

“Kami percaya bahawa kami dapat menjalankan program dengan selamat dan dengan kesihatan para pekhemah di puncak pemikiran kami. Kami tidak melakukan ini secara sambil lewa. Kami memandang serius perkara ini,” kata pemilik Camp Winnebago, Andy Lilienthal.

Di seluruh negara, gambar perkhemahan musim panas menjadi fokus yang lebih tajam dengan banyak perkhemahan musim panas lebih dari 15,000 memilih untuk ditutup kerana keprihatinan kepada masalah kesihatan di sekitar wabak tersebut, atau kerana kelewatan dalam menerima peraturan atau garis panduan dari pegawai pelesenan. New York, New Jersey, Connecticut dan Oregon telah melarang perkhemahan bermalam, dan lebih dari 20 negeri masih belum mengeluarkan panduan untuk arahan perkhemahan bermalam semasa permulaan musim panas yang sibuk, menurut Persatuan Kem Amerika.

Gambar bertarikh 4 Jun 2020, menunjukkan keadaan sepi di Camp Winnebago di Fayette, Maine. – AP
Kelihatan beberapa buah sampan disandarkan di luar muzium Camp Winnebago. – AP
Slaid yang disimpan di dermaga terapung berhampiran tepi Tasik Echo di Camp Winnebago. – AP

Semua telah diberitahu bahawa kira-kira 19.5 juta belia akan terlepas peluang berkhemah atau perkhemahan bermalam pada musim panas ini, kata Tom Rosenberg, dari Persatuan Kem Amerika.

Bukan hanya kerugian bagi kanak-kanak yang akan terlepas mencari rakan, menjadi berdikari, dan mengembangkan kemahiran luar. Ini adalah kerugian kewangan yang sangat dahsyat untuk kem, sebahagian daripadanya tidak akan pulih. Perkhemahan dianggarkan kehilangan pendapatan AS$16 bilion, dengan lebih dari AS$4.4 bilion kehilangan gaji dan lebih 900,000 kehilangan pekerjaan pada musim panas ini, kata Rosenberg.

Malah kem yang mula dibuka akan menghadapi masa yang sukar. Sebilangan besar daripada mereka kehilangan wang tetapi sangat percaya akan pentingnya pengalaman perkhemahan, kata Ron Hall, dari Maine Summer Camps.

Kem yang mempertimbangkan pembukaan menghadapi peraturan keselamatan, yang sebahagiannya terlambat datang dari negeri. Terdapat juga panduan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit persekutuan, dan Persatuan Kem Amerika.

Di Maine, di mana hanya 20 dari 110 perkhemahan bermalam yang berlesen dibuka, garis panduan memerlukan kakitangan dan kaunselor untuk dikuarantin atau menerima keputusan ujian negatif. Orang yang berkhemah juga harus dikuarantin, atau mendapatkan ujian, kecuali mereka dari negara yang dikecualikan.

Orang yang berkhemah mesti dibahagikan kepada kumpulan yang lebih kecil untuk penjarakan sosial. Terdapat garis panduan yang ketat untuk pensanitasian, dan kawasan pengasingan mesti dibuat sekiranya seseorang jatuh sakit. Itu semua terlalu banyak untuk beberapa kem.

Di Vermont, Ellen Flight mengatakan keputusan itu dibuat untuk tidak membuka Kem Songadeewin untuk perempuan dan kem lelaki yang terpisah Keewaydin kerana keselamatan pekhemah tidak dapat dijamin, terutama ketika mereka berkhemah di luar.

“’Ketika anda mulai memikirkan memasak makanan di atas api, anda tidak dapat menyentuh peralatan yang disentuh orang lain, anda tahu, anda tidak boleh menjalankan program dengan rasa selamat,” kata Flight, yang juga presiden Persatuan Kem Vermont.

Di Maine, Kem Winona, di Bridgton, akan beroperasi dengan satu sesi dan bukannya dua sesi. Pada kebiasaannya, kem ini menempatkan sekitar 220 orang pekhemah, tetapi tahun ini jumlahnya lebih hampir kepada 150 orang, kata pemilik bersama Laura Ordway.

Pekhemah akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut umur, dan kemudian dibahagikan kepada beberapa khemah. Kumpulan yang lebih kecil akan makan, tidur dan terlibat dalam aktiviti bersama untuk mengelakkan penularan virus ke kumpulan yang lebih besar. Akan ada masa-masa berperingkat untuk mandi dan makanan akan disediakan di luar rumah.

“Para pengarah kem adalah pengurus risiko, setiap hari di kem. Kami juga inovatif dan gigih,” kata Ordway. “Saya tahu bahawa ada cabaran, tetapi kami telah mengetahui aspek keselamatan. Sekarang kita harus mengetahui logistiknya sehingga pekhemah kita benar-benar maju.”

Di Washington, D.C., Nicole Elkon dan suaminya mempertimbangkan faedah dan bahaya menghantar dua anak lelaki dan anak perempuan mereka ke perkhemahan di Maine setelah menyaksikan anak-anak mereka berurusan dengan pengasingan sosial, pembelajaran jarak jauh dan kuarantin. Mereka dimenangkan oleh konsep ‘gelembung tertutup’ tanpa orang luar dibenarkan, hanya pekhemah, kaunselor dan kakitangan.

“Ketika rancangan itu dikeluarkan, kami yakin itu adalah tempat yang baik untuk anak-anak kami. Sebenarnya, saya menjadi lebih yakin sejak itu bahawa tempat paling selamat bagi mereka adalah berkhemah,” katanya.

Tetapi Andrew Klein, dari New York, mencapai kesimpulan yang bertentangan untuk puteranya yang berusia 14 tahun.

Keluarga ini tinggal di beberapa blok dari Rumah Sakit Mount Sinai, salah satu hospital yang menangani wabak besar pada musim bunga. Para orang tua tidak menyukai idea remaja berada di kabin. Sekiranya anak mereka jatuh sakit, dia harus dikuarantin di kem.

“Malah anak saya tidak merasa selesa dengannya,” kata Klein. “Dia merasakan ini adalah musim panas untuk dinantikan, dan kembali pada tahun depan.”

Di Kem Winnebago, di Echo Lake, sekitar 80 peratus slot musim panas diisi. Perkhemahan sengaja meletakkan beberapa slot yang tidak terisi untuk mewujudkan kawasan yang terpisah di mana orang berkhemah dapat diasingkan sekiranya seseorang jatuh sakit, kata Lilienthal.

Harta tanah perkhemahan ditutup sepenuhnya setelah kedatangan 140 pekhemah pada hari Rabu lalu. Tidak akan ada intensiti tinggi, aktiviti kontak dekat seperti bola keranjang atau bola sepak sehingga selepas tempoh awal.

“Sistem kami sangat baik dalam mengurangkan risiko di semua fasa kem. Kami melihat COVID-19 seperti itu, lapisan risiko yang lain,” kata Lilienthal. – AP