Perlawanan DPMM FC menentang Hougang United ditangguhkan

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 OKT – Penantian DPMM FC untuk perlawanan liga pertama mereka sejak perlawanan pembukaan musim ini di Liga Perdana Singapura (SPL) berlanjutan setelah pertembungan mereka menentang Hougang United di Stadium Hougang, Singapura pada Ahad ini (25 Oktober) ditangguhkan.

Dalam kenyataan media, Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS) mengatakan bahawa pihaknya masih bekerjasama dengan kelab itu untuk mengatur perjalanan dan logistik mereka ke Singapura.

Badan pengelola bola sepak telah mencadangkan pasukan yang berpusat di Brunei itu akan ditempatkan di Singapura dan memainkan baki perlawanan mereka di sana.

Pasukan Gegar Gegar juga dijadualkan menentang Lion City Sailors FC di Stadium Bishan, Singapura pada 28 Oktober.

Senarai perlawanan juga menyaksikan perlawanan tuan rumah antara DPMM FC dan Geylang International FC di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Berakas pada 31 Oktober.

Salah seorang pemain DPMM FC semasa menjalani sesi latihan di Stadium Mini Jerudong.

Sementara itu, sebilangan pemain DPMM FC telah kembali menjalani latihan selepas sembilan hari latihan kebangsaan dari 5 hingga 13 Oktober sejajar dengan kalendar FIFA.

DPMM FC hanya bermain sekali dalam musim ini ketika menang 2-0 menentang Tampines Rovers FC di Stadium Negara Hassanal Bolkiah pada 6 Mac lalu.

Liga ditangguhkan pada 24 Mac kerana penularan wabak COVID-19 sebelum disambung semula pada hujung minggu lalu.

Musim ini berada di landasan yang betul untuk diselesaikan sebelum akhir tahun berdasarkan jadual yang disemak semula.

Ini bukan kali pertama DPMM FC terlibat dalam penangguhan perlawanan musim ini kerana perlawanan mereka menentang Albirex Niigata (S) pada 14 Mac juga ditunda ke tarikh yang lain.

Kesemua lapan kelab yang berpusat di Singapura kembali beraksi pada hujung minggu lalu sejak penangguhan selama tujuh bulan sesuai dengan protokol perlawanan yang ketat seperti yang dinasihatkan oleh Lembaga Promosi Kesihatan Singapura (HPB), Kementerian Kesihatan, Sukan Singapura (SportSG).

Tampines Rovers FC mendahului kedudukan liga dengan sembilan mata diikuti oleh Albirex Niigata (S) di tempat kedua dengan lapan mata dan Balestier Khalsa dengan perbezaan gol.

Perlawanan liga diteruskan Sabtu ini dengan Albirex Niigata (S) menentang Lion City Sailors sementara Geylang International menentang Balestier Khalsa. Manakala, Tanjong Pagar dan Young Lions akan mencari kemenangan pertama musim ini ketika mereka bertemu Ahad ini.