Perlu Bekerjasama

Gambar oleh Infofoto

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 Okt – Cabaran seperti trend ‘protectionism’, anti-globalisasi dan ketidakstabilan pasaran komoditi dan kewangan serta cabaran daripada kemajuan pesat teknologi memerlukan tindakan kolaboratif ASEAN dan sokongan organisasi antarabangsa, titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam pada Perhimpunan Para Pemimpin ASEAN di Bali, hari ini.

Selain menegaskan sokongan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia penting untuk memastikan kejayaan ASEAN dalam merealisasikan visi komuniti dan matlamat pembangunan mapan, Baginda juga menyampaikan hasrat agar ASEAN bekerjasama untuk menjadi rantau yang aman dengan pertumbuhan dan pembangunan yang berdaya tahan.

Baginda juga mengalu-alukan kerjasama yang lebih erat untuk membantu ASEAN dalam mengintegrasikan ekonomi melalui pembangunan kesalinghubungan infrastruk-tur di rantau ini selain menggalakkan organisasi ini untuk meneroka kerjasama yang lebih erat dengan institusi serantau seperti Bank Pelaburan Infrastruktur Asia dan Bank Pembangunan Asia.

“Selain bekerjasama di platform serantau, ASEAN harus memberi tumpuan kepada inisiatif sub-serantau seperti BIMP-EAGA, di mana terdapat banyak peluang untuk pembangunan,” titah Baginda.

Baginda bertitah bahawa dengan menyokong integrasi ekonomi, ia dapat mewujudkan persekitaran ekonomi yang bersemangat, daripada manfaat perdagangan bebas, terbuka dan adil di rantau ASEAN dan pada masa sama, meningkatkan daya saing semua negara anggota ASEAN dengan meningkatkan ‘ease of doing business’ dan bersiap sedia untuk ‘Revolusi Perindustrian Keempat’.

KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ketika berkenan mengurniakan titah, kelmarin. – Infofoto
Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah berkenan bergambar ramai bersama para pemimpin ASEAN di Waterfront, Grand Gamelan Room, kelmarin.
KDYMM ketika berkenan menghadiri Majlis Santap Malam bersama Presiden Republik Indonesia di Manarai Beach Club, Sofitel Nusa Dua Beach Resort, kelmarin.
Keberangkatan tiba KDYMM dialu-alukan oleh TYT Joko Widodo di resort berkenaan, kelmarin.
TYT Joko Widodo semasa menjadi pengerusi bersama Perhimpunan Para Pemimpin ASEAN, kelmarin.

“Negara Brunei Darussalam berhasrat untuk mewujudkan persekitaran perniagaan yang kondusif untuk berkembang dengan menggunapakai dasar pro-pelaburan, memperkemaskan proses serta mengukuhkan struktur undang-undang dan cukai,” titah Baginda lagi.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia juga mengalu-alukan sebarang bantuan dalam usaha nasional termasuk mewujudkan lebih banyak peluang bagi sektor swasta dan pihak berkepentingan yang lain untuk menyumbang kepada pencapaian matlamat pembangunan mapan.

Semasa perhimpunan tersebut, Kebawah Duli Yang Maha Mulia telah berkenan menyampaikan setinggi-tinggi penghargaan kepada Presiden Republik Indonesia dan Perdana Menteri Singapura selaku pengerusi bersama perhimpunan yang penting itu. Baginda juga mengalu-alukan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad kembali ke mesyuarat-mesyuarat ASEAN.

Dalam titah itu juga, Baginda telah menyampaikan simpati dan ucapan takziah kepada pemerintah dan rakyat Republik Indonesia tentang kemusnahan dan kehilangan nyawa akibat gempa bumi dan tsunami yang melanda Sulawesi, baru-baru ini.

Baginda seterusnya mengalu-alukan kehadiran Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres; Pengarah Urusan IMF, Christine Lagarde dan Presiden Bank Dunia, Jim Yong Kim sambil bertitah bahawa semua organisasi yang hadir di perhimpunan tersebut adalah rakan penting ASEAN dan melengkapi usaha ASEAN dalam mewujudkan kedamaian, kestabilan dan kemakmuran serantau melalui pertumbuhan berdaya tahan dan inklusif.

Semasa perhimpunan itu, Baginda berkenan mendengar perkembangan terkini dan perspektif dari para pemimpin ASEAN yang lain, Pengarah Urusan IMF dan Presiden Bank Dunia sebelum diakhiri dengan ucapan pengulungan daripada Perdana Menteri Singapura, Tuan Yang Terutama Lee Hsien Loong.

Terdahulu, keberangkatan tiba Kebawah Duli Yang Maha Mulia di resort berkenaan dialu- alukan oleh Presiden Republik Indonesia, TYT Joko Widodo.

Sebelum perhimpunan berlangsung, Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan dijunjung bergambar ramai di Waterfront, Grand Gamelan Room bersama TYT Joko Widodo serta ketua-ketua negara dan kerajaan ASEAN yang lain bersama Setiausaha Agung ASEAN, Dato Paduka Lim Jock Hoi, Antonio Guterres, Christine Lagarde dan Jim Yong Kim.

Sejurus selepas itu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan menyertai perhimpunan berkenaan yang mana dipengerusikan bersama oleh TYT Joko Widodo dan TYT Lee Hsien Loong.

Pada perhimpunan tersebut juga, Presiden Republik Indonesia telah menyampaikan ucapan pembukaannya dan diikuti dengan ucapan oleh Setiausaha Agung ASEAN dan Setiausaha Agung PBB.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia seterusnya berangkat beredar bersama-sama para pemimpin ASEAN yang lain bersama Setiausaha Agung ASEAN dan Setiausaha Agung PBB ke Majlis Santap Malam di Manarai Beach Club, Sofitel Nusa Dua Beach Resort.