Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Perlu komited dalam pembelajaran online

-

Penularan pandemik COVID-19 di negara ini memaksa pengajaran dan pembelajaran beralih ke dalam talian atau menggunakan teknologi terkini termasuk media sosial.

Justeru ia memerlukan guru komited, berdedikasi serta peka dengan keperluan pelajar sambil memahami kelebihan dan kekurangan terdapat dalam sistem pengajaran dan pembelajaran tersebut yang memberi cabaran besar kepada guru.

Namun, tidak semua guru di negara ini begitu komited melaksanakan kelas dalam talian ini di mana terdapat guru-guru yang hanya menghantar pengajaran secara video dan video YouTube kepada murid-murid serta jarang mengadakan kelas langsung secara maya.

Ini kebanyakannya berlaku di sekolah-sekolah swasta dan mungkin sebilangan sekolah awam. Perlukah anak-anak atau murid-murid diperlakukan begitu? Adakah wang untuk membayar yuran hanya untuk mendapatkan pendidikan secara video, YouTube atau latihan liveworksheet sahaja? Bagaimanakah murid-murid dapat memahami pengajaran yang diberi?

Diminta sebahagian guru ini tidak berbuat demikian, fikirkan dengan baik adakah wajar dan sudah memadai dengan pendidikan yang diberikan kepada pelajar?

Namun ada juga guru-guru yang komited mengajar, tetapi ibu bapa berpendapat mereka sudah menghabiskan wang dalam pembelajaran, peranti dan data Internet sehingga mengabaikan pembayaran yuran sekolah-sekolah ini, terutamanya sekolah swasta sehingga menyukarkan pendapatan sekolah dan pengagihan gaji.

Begitu juga, tidak dinafikan ada sebahagian murid dan ibu bapa kurang memberikan kerjasama kepada guru. Ada guru-guru yang mengajar kelas secara langsung dalam talian sia-sia kerana ada murid yang tidak menghadiri kelas online dan lebih parah tidak membuat sebarang tugasan yang diberikan oleh guru.

Di samping itu, pelbagai alasan turut diberikan oleh kedua-dua belah pihak seperti masalah sambungan Internet, tiada peranti untuk mengadakan kelas dalam talian dan sebagainya. Sebenarnya semua perkara ini boleh diatasi kerana semua ini atas kemahuan masing-masing dan kedua-dua belah pihak perlu saling memberikan kerjasama. Masing-masing menjalankan peranan, seperti guru memberikan pendidikan sewajarnya meskipun tugas ini begitu berat dan bagi pihak ibu bapa harus memberikan kerjasama memantau anak-anak mereka menghadiri kelas dalam talian.

Cabaran

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -