Perlu sabar dalam menghadapi ujian

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JULAI – Negara Brunei Darussalam tahun ini sekali lagi menangguhkan ibadah haji ke Mekah, Arab Saudi berdasarkan ketetapan keselamatan dan kekhuatiran keadaan penularan pandemik COVID-19 yang melanda dunia pada masa ini, atas aspek keselamatan adalah perkara yang sangat penting dan tidak boleh diabaikan.

Khatib menekankan perihal keselamatan jemaah haji pada Khutbah Hari Raya Aidiladha hari ini, menjelaskan bahawa keselamatan itu mesti dijaga serta dipelihara dan apa-apa juga perkara yang tidak selamat dan memudaratkan, mestilah dielakkan.

Menurut khatib lagi, keputusan penangguhan tersebut juga adalah satu jenis ujian untuk menguji kesabaran umat Islam.

Walaupun pada zahirnya penangguhan ini seperti satu kerugian,tetapi apabila umat Islam menerimanya dengan sabar, tidak mustahil Allah SWT akan menukar kerugian itu dengan keuntungan, tambhanya.

Beliau seterusnya menegaskan sebagai umat Islam hendaklah sentiasa mencontohi keteguhan iman dan kesabaran Nabi Ibrahim AS dan Nabi Ismail AS dalam menghadapi ujian dan dugaan terutama ketika berdepan dan menghadapi wabak COVID-19.

Khatib dalam khutbahnya menjelaskan bahawa keputusan penangguhan ibadah haji juga merupakan satu ujian menguji kesabaran umat Islam. Walaupun pada zahirnya dilihat seperti satu kerugian namun tidak mustahil Allah SWT menukarnya kepada keuntungan. – Gambar oleh Muiz Matdani
Jemaah yang hadir mendengarkan khutbah yang disampaikan. – Gambar oleh Infofoto

Sehubungan itu, khatib dalam khutbahnya menyeru untuk sama-sama mengamalkan sikap berjaga-jaga tidak lalai dan leka demi menjaga kemaslahatan dan keselamatan diri, keluarga, masyarakat dan juga negara.

Khatib turut menyeru umat Islam terus memeriahkan sambutan Hari Raya Aidiladha dengan laungan takbir, tahmid dan tasbih bagi mengagungkan kekuasaan dan kebesaran Allah SWT.

Meskipun Hari Raya Aidiladha pada tahun ini disambut seperti Aidilfitri iaitu dalam suasana normal baharu berikutan pandemik COVID-19, beliau turut melahirkan rasa syukur kerana dengan izin dan rahmat Allah SWT keadaan penularan COVID-19 di negara ini dalam keadaan terkawal.

Walau bagaimanapun beliau mengingatkan agar sentiasa mematuhi peraturan dan nasihat serta larangan yang telah dilaksanakan oleh pihak berkuasa demi menjaga diri dan juga orang sekeliling.

Khatib turut mengongsikan peristiwa korban yang pada asalnya merupakan perintah dari Allah SWT kepada Nabi Ibrahim AS untuk menyembelih putera Baginda, Nabi Ismail AS.

Perintah tersebut benar-benar menguji keimanan dan kesabaran Nabi Ibrahim AS. Namun yang akhirnya Allah SWT telah menggantikan Nabi Ismail AS yang dijadikan korban kepada seekor kibas sebagai ganti.

“Sebagai umat Islam, sudah sewajarnya mencontohi kesabaran Baginda berdua dalam menghadapi segala ujian dan dugaan, ini kerana Allah SWT akan sentiasa menguji keimanan, ketakwaan dan kesabaran umat manusia dengan pelbagai ujian sama ada berupa kesenangan atau kesusahan,” tegas khatib.

Ibadah korban adalah antara amalan sunat yang sangat dituntut untuk dilakukan bagi umat Islam bermula 10 Zulhijjah iaitu selepas menunaikan sembahyang sunat Hari Raya Aidiladha hingga 13 Zulhijjah.

Khatib seterusnya menjelaskan bahawa ibadat korban terbahagi kepada dua iaitu korban wajib dan korban sunat menurut hukum syarak. Contoh korban wajib adalah korban nazar yang mana daging korban wajib disedekahkan kesemuanya termasuk kulit dan tanduknya.

Manakala daging korban sunat pula boleh dilakukan dengan disedekahkan kesemuanya kepada fakir dan miskin tapi orang yang berkorban boleh mengambil sedikit sekadar beberapa suap untuk mengambil keberkatan korban tersebut.

Kedua, daging korban tersebut perlu dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu satu pertiga disedekahkan kepada fakir miskin, satu pertiga diberikan kepada umat Islam dan satu pertiga lagi untuk orang yang berkorban.

Sementara para fuqaha bersepakat bahawa seekor kambing atau kibas hanya mencukupkan bagi korban untuk seorang sahaja manakala seekor unta, kerbau atau lembu pula mencukupkan untuk menjadi korban bagi tujuh orang.