Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Perlumbaan pelayan kafe kembali

  PARIS, 7 FEB – Pelancong di jalan-jalan sempit di pusat bersejarah Paris bulan depan mungkin mendapati diri mereka mengelak sekumpulan pelayan dengan dulang kopi dan croissant, kerana pertandingan pelayan yang sudah lama tidak diadakan kini kembali.

  Pertama kali diadakan pada tahun 1914, ‘course des garcons de cafe’ (perlumbaan pelayan kafe) diadakan pada 24 Mac untuk pertama kalinya sejak 2011 iaitu empat bulan sebelum bandar itu menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada bulan Julai hingga Ogos.

  “Ia adalah kemunculan semula perlumbaan legenda,” kata Dan Lert, salah seorang Timbalan Datuk Bandar Paris dan Ketua Pihak Berkuasa Air ibu negara Perancis Eau de Paris, yang menaikkan AS$107,000 dalam penajaan.

  Tidak seperti peserta Olimpik yang berpakaian Lycra, para pelayan akan memakai baju putih, seluar gelap dan apron ‘yang akan disediakan’ oleh penganjur, kata Lert.

  Berlari adalah dilarang kerana para peserta perlu membawa dulang dengan croissant, kopi dan segelas air sepanjang laluan dua kilometer melalui jalan-jalan zaman pertengahan yang sempit di Daerah Marais.

  Seramai 200 orang peserta akan memulakan dan menamatkan perlumbaan di Dewan Bandaraya di tepi sungai Seine.

  Perlumbaan pada asalnya dianjurkan untuk “menyerlahkan gaya layanan Perancis, yang mana kedai-kedai ini dicemburui di seluruh dunia,” kata Nicolas Bonnet-Oulaldj, seorang lagi Timbalan Datuk Bandar yang bertanggungjawab untuk acara itu.

  “Kami mahu Sukan Olimpik memberi rangsangan positif kepada profesion” restoran dan pelayan, tambahnya.

  Ketiadaan acara itu selepas 2011 adalah kerana tidak ada yang dapat menaja sehingga dewan bandar raya masuk campur, kata Pascal Mousset dari badan hotel dan restoran GHR. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...