Monday, October 3, 2022
24.6 C
Brunei

Perlunya CCTV di setiap jalan

-

Baru-baru ini, saya nyaris mengalami kemalangan jalan raya yang boleh meragut nyawa kerana kecuaian pemandu lori.

Semasa kejadian, saya berada di laluan kanan dan pemandu lori tersebut di sebelah kiri. Secara tiba-tiba pemandu berkenaan memasuki laluan saya secara laju dan mengejut sehinggakan menghimpit kereta saya yang hampir merempuh penghadang jalan. Pemandu berkenaan cuba melarikan diri namun saya menghalangnya untuk berhenti di tepi jalan.

Saya bertanya kepada pemandu itu mengapa membahayakan pemandu lain. Dia memberi alasan bahawa laluan yang digunakannya ada kerosakan jentera berat dan memasuki laluan saya tanpa melihat keberadaan kereta saya.

Walhal pemandu itu boleh saja menunggu laluan kanan kosong atau menunggu orang lain memberikannya laluan dan bukannya memasukinya secara mengejut.

Apa yang menyakitkan hati saya lagi, ketika pemandu itu menghubungi majikannya, dia seolah-olah menganggap kemalangan itu boleh saja diganti dengan wang malah mengatakan kejadian seumpama itu sering berlaku.

Namun bagaimana sekiranya ia meragut nyawa dan pemandu itu lari begitu saja? Siapa yang perlu dituntut?

Hasil pemantauan saya sendiri mendapati rata-rata pemandu jentera berat ketika ini agak cuai dan membahayakan pemandu lain, di mana ada yang melebihi had laju malah memandu secara berbahaya.

Pada pandangan saya, bagi menangani masalah ini, adalah lebih baik pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) dibuat di setiap jalan-jalan yang bertujuan untuk memantau pemandu-pemandu, khususnya para pemandu jentera berat ini yang seolah-olah raja jalanan.

Dengan adanya pemasangan CCTV ini sekurang-kurangnya memudahkan pihak relevan mengesan pemandu-pemandu yang melakukan kesalahan jika berlaku perkara yang tidak diingini.

Ali R

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -