Permintaan domestik tempahan kilang Jerman meningkat

FRANKFURT, 6 MEI – Tempahan industri Jerman meningkat untuk bulan ketiga berturut-turut pada bulan Mac atas permintaan domestik yang semakin meningkat, data rasmi menunjukkan hari ini.

Tempahan meningkat 3 peratus bulan ke bulan dalam angka yang disesuaikan mengikut musim, kata pejabat statistik persekutuan Destatis, mengatasi jangkaan penganalisis.

Secara tahunan, tempahan baharu meningkat hampir 28 peratus.

Kenaikan itu didorong oleh permintaan tinggi baharu untuk barang kilang di ekonomi teratas Eropah, walaupun sekatan koronavirus yang berterusan yang telah menjejaskan sektor perkhidmatan.

Tempahan domestik meningkat hampir lima peratus bulan ke bulan, sementara tempahan asing meningkat 1.6 peratus, kata Destatis.

Tempahan industri dilihat dengan teliti sebagai penunjuk utama aktiviti ekonomi masa depan, terutama di kilang penjanakuasa Jerman.

Tempahan industri besar Jerman mengesahkan “prospek pertumbuhan yang sangat positif untuk suku kedua”, kata ahli ekonomi bank ING, Carsten Brzeski.

“Diakui, gangguan rantaian bekalan seperti kapal tersekat di Terusan Suez atau masalah penghantaran semikonduktor akan menjejaskan aktiviti industri. Walau bagaimanapun, gangguan ini hanya akan melambatkan, tidak menjatuhkan industri Jerman,” katanya. – AFP