Permulaan terbaik bantu keluar zon penyingkiran

BERLIN, 4 APRIL – Augsburg menarik diri daripada kelompok tiga terbawah Bundesliga kelmarin dengan kemenangan 3-0 di tempat sendiri ke atas Wolfsburg hasil permulaan yang menakjubkan oleh tuan rumah.

Pemain pertahanan Brazil, Iago memimpin pasukan tuan rumah selepas hanya 51 saat sebelum gol separuh masa kedua oleh Florian Niederlechner dan Mads Pedersen memastikan kemenangan tersebut.

Kemenangan telah menaikkan Augsburg ke tangga ke-14 dalam liga utama Jerman, memberikan tuan rumah penampan tiga mata daripada tiga tempat tercorot.

Bagaimanapun, mereka boleh menaiki kedudukan lebih tinggi pada Rabu nanti di tempat sendiri apabila menentang Mainz dalam perlawanan ditangguhkan kerana wabak COVID bulan lalu sebagai pasukan pelawat.

“Kami memerlukan setiap mata. Semua orang sudah bersedia,” kata penjaring gol Augsburg Pedersen kepada DAZN.

Niederlechner, yang menjaringkan gol kedua, menggambarkannya sebagai petang yang sempurna.

Hanya beberapa penyelamatan hebat oleh penjaga gol Borussia Moenchengladbach, Yann Sommer menyelamatkan satu mata untuk tuan rumah dalam keputusan seri 1-1 dengan Mainz.

Penyerang Switzerland, Breel Embolo memberikan Gladbach pendahuluan di Borussia Park, tetapi Karim Onisiwo menyamakan kedudukan selepas separuh masa untuk Mainz, yang menamatkan perlawanan dengan lebih mantap.

“Selepas separuh masa kami tidak lagi menguasai permainan,” kata Sommer kepada DAZN. – AFP

Reaksi pemain Augsburg meraikan Amaral Borduchi Iago selepas gol pertama untuk Augsburg semasa perlawanan bola sepak Bundesliga divisyen satu Jerman FC Augsburg dan VfL Wolfsburg di Augsburg. – AFP